Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sitten hän näkee jotain. Muurin kauimmaisessa päässä kylpee valkeana kuunvalossa hautakivi, ja sen vieressä seisoo nainen valkoisessa kaavussa ja liehuvassa sinisessä viitassa. Kun Cathbad lähestyy, nainen katsoo häntä. Kasvoja valaisee jokin luonnollista valoa voimakkaampi. Ne näyttävät kovin kauniilta, ja samaan aikaan niin kovin surullisilta, että Cathbad tekee ristinmerkin.

Siniseen viittaan pukeutunut nainen nähdään Walsinghamin hautausmaalla. Pian nainen löydetään kuolleena ojasta, ja rikoskomisario Harry Nelson kutsutaan tutkimaan tapausta. Nainen tunnistetaan potilaaksi, joka on ollut hoidettavana läheisessä narkomaanien kuntoutukseen erikoistuneessa yksityissairaalassa.

Myös luuarkeologi Ruth Galloway matkustaa Walsinghamiin. Hän tapaa vanhan yliopistoaikaisen ystävänsä, joka kertoo saaneensa naispappeja uhkailevia kirjeitä. Liittyvätkö uhkauskirjeet ja siniviittaisen naisen tapaus toisiinsa?

* * *

Elly Griffithsin kirjoittama Ruth Galloway -dekkarisarja on yksi viime vuosien lemppareistani. Siniviittainen nainen on jo sarjan kahdeksas suomennos. Tälläkin kertaa oli mukavaa reissata Englannin itärannikolle Norfolkin karuihin maisemiin, luuarkeologi Ruth Gallowayn ja rikoskomisario Harry Nelsonin tuttuun seuraan.

Arkeologia jää tässä kirjassa harmillisen vähälle, sen sijaan uskontoja ja hengellisyyttä käsitellään paljon. Minun makuuni uskonnollisuus näyttelee kirjassa liiankin suurta roolia, ja jäin myös kaipaamaan tuttua leppoisaa tunnelmaa. Yhdellä jos toisellakin on elämässään kriisiä ja draamaa, ja kirjan sävy tuntuu aavistuksen verran synkemmältä.

Mutta napinoistani ja pitkäksi venyneestä luku-urakastani huolimatta Elly Griffithsin Siniviittainen nainen on ihan hyvä. Ei parasta Griffithsiä mutta suinkaan huonokaan.

Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle!

Englanninkielinen alkuteos The Woman in Blue, 2016.
Suomentanut Anna Kangasmaa.
Kustantaja Tammi, 2020. 362 sivua.

* * *

Suomennetut Ruth Galloway -dekkarit:
1. Risteyskohdat (The Crossing Places 2009, suomennettu 2017)
2. Januksen kivi (The Janus Stone 2010, suomennettu 2017)
3. Jyrkänteen reunalla (The House at Sea’s End 2011, suomennettu 2018)
4. Käärmeen kirous (A Room Full of Bones 2012, suomennettu 2018)
5. Korppikuningas (A Dying Fall 2013, suomennettu 2019)
6. Kadonneet ja kuolleet (The Outcast Dead 2014, suomennettu 2019)
7. Aavekentät (The Ghost Fields 2015, suomennettu 2020)
8. Siniviittainen nainen (The Woman in Blue 2016, suomennettu 2020)
9. Maan alla (The Chalk Pit 2017, ilmestyy suomeksi keväällä 2021)