Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Karvas kuin kuolema (Bittrare än döden, suom. Markus Myllyoja) on toinen osa Siri Bergman -sarjassa, jonka kirjailija Camilla Grebe on kirjoittanut yhdessä psykologina työskentelevän sisarensa Åsa Träffin kanssa. Karvas kuin kuolema on alun perin ilmestynyt vuonna 2010, suomennos on siis julkaistu vasta kolmetoista vuotta myöhemmin.

Karvas kuin kuolema -romaanin keskiössä on naisten kokema väkivalta. Psykologi ja psykoterapeutti Siri Bergman on toisen naispsykologin kanssa mukana tutkimusprojektissa, jossa he vetävät tukiryhmää väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi joutuneille naisille. Yhden naisen entistä poikaystävää epäillään raa’asta pahoinpitelystä, ja yrittäessään auttaa Siri sekaantuu murhatutkimuksiin.

Nämä Camilla Greben ja Åsa Träffin yhdessä kirjoittamat romaanit eivät todellakaan yllä samalle tasolle Greben uudempien jännärien kanssa, mutta Karvas kuin kuolema on sarjan ensimmäistä osaa parempi. Kirjan teema, naisiin kohdistuva väkivalta, on raju ja rankka, ja aihetta käsitellään kiinnostavan monipuolisesti, jumittumatta yhteen stereotyyppiseen muottiin.

Kuten kirjasarjan ensimmäisessä osassa, tälläkin kertaa Siri tuntuu olevan psykologin työssään jatkuvasti ammattitaidoton, epävarma. Nyt minun on kuitenkin helpompi antaa asia anteeksi, koska Sirihän on itsekin väkivallan uhri. Siri on niin rikki kokemastaan, eikä tukiryhmän vetäminen todellakaan paranna hänen oloaan. Yksityiselämässä on vanhojen traumojen käsittelyn ohessa käynnissä isoja mullistuksia.

Camilla Greben ja Åsa Träffin Karvas kuin kuolema on perushyvä skandidekkari, joka ei tarjoa genreen mitään uutta ja ihmeellistä, mutta joka onnistui viihdyttämään minua parina iltana.

⭐⭐⭐

Kustantaja Gummerus 2023.
Alkuteos Bittrare än döden, 2010.
Suomennos Markus Myllyoja.


Siri Bergman -sarja:
1. Levoton mieli, 2022 (Någon sorts frid, 2009)
2. Karvas kuin kuolema, 2023 (Bittrare än döden, 2010)
3. Innan du dog, 2012
4. Mannen utan hjärta, 2013
5. Eld och djupa, 2015