Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

He ilmestyvät niille, jotka ovat vaikeuksissa. Jos näkee palavat tytöt, voi olla varma, että jotakin pahaa on tulossa.

Rovio (The Burning Girls, suom. Outi Järvinen) on C. J. Tudorin uusin suomennettu romaani. Tudorin aiemmista romaaneista Liitu-ukko ja Paluu pimeästä tarjosivat kelpo kauhua ja psykologista jännitystä, mutta Ne muut oli minulle pettymys. Niinpä minua vähän jännitti tarttua tähän uusimpaan Tudoriin, mutta onneksi Rovio osoittautui varsin viihdyttäväksi kauhujännäriksi.

Englantilainen Chapel Croftin kylä ei ole kohdellut asukkaitaan hyvin. Viisisataa vuotta sitten protestantteja poltettiin roviolla. Kolmekymmentä vuotta sitten kaksi teinityttöä katosi jäljettömiin. Muutama viikko sitten kirkkoherra hirttäytyi kappelissa.

Pastori Jack Brooks saa siirron sussexlaiseen Chapel Croftin seurakuntaan. Yksinhuoltajaäidin ja 15-vuotiaan tyttären on pakattava kimpsunsa ja muutettava Chapel Croftin kylään. Paikka on syrjäinen ja nuhjuinen, kunnon persläpi. Pahat aavistukset vain lisääntyvät, kun seurakunnan uusi pastori saa tervetuliaislahjaksi manausvälineet. Mitä ihmettä Chapel Croftissa on meneillään?

Me muutimme tänne, jotta pääsisimme eroon ongelmista. Halusin päästä pakoon. Saada asiat taas raiteilleen. Mutta kohtaammekin koko ajan vain uusia huolenaiheita, uusia kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia. Tuntuu kuin olisin astunut lammikkoon, joka osoittautuukin nyt juoksuhiekaksi, ja mitä kiivaammin yritän räpiköidä turvaan, sitä pahemmaksi hetteikkö muuttuu.

C. J. Tudorin Rovio on täydellistä luettavaa pimeisiin iltoihin. Pieni kylä nurkkakuntaisine asukkaineen, pölyisiä laatikoita ja hämyisiä nurkkia, historian havinaa ja synkkiä salaisuuksia, palavia aaveita ja demonien palvontaa, pahaenteisiä sattumuksia ja sysimustaa pahuutta.

Juoni rullailee eteenpäin sujuvasti. Pastori Jack ja hänen teini-ikäinen tyttärensä Flo ovat mukavan reippaita, uteliaita ja rohkeita naisia, ihanasti yhteen hitsautunut kaksikko. Tudor tiputtelee jatkuvasti nautinnollisen karmivia käänteitä. Paikoitellen epäuskottavaa mutta silti vetävää kerrontaa. Loppuratkaisu tarjoaa kauheuksia ja hätkähdyttäviä yllätyksiä.

Paholaisen suurin temppu oli se, kun hän uskotteli, ettei häntä ole olemassakaan.

⭐⭐⭐⭐

Kustantaja WSOY, 2023.
Alkuteos The Burning Girls, 2021.
Suomennos Outi Järvinen.

* * *

C. J. Tudorin suomennetut romaanit:
Liitu-ukko, 2018 (The Chalk Man)
Paluu pimeästä, 2019 (The Taking of Annie Thorne)
Ne muut, 2021 (The Other People)
• Rovio, 2023 (The Burning Girls)