Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

On meren pohjassa syvä hauta,
ei siellä kukaan prinsessaa auta.
Prinsessa nukkuu ikuista unta,
kohta yllään jää ja lunta.

Syksyn odotetuin kirja on tässä. Max Seeckin Pahan verkko. Vuosi sitten Uskollinen lukija riuhtaisi meidät mukaan kylmäävään noitajahtiin ja sai minut malttamattomana odottelemaan jatkoa Jessica Niemen tutkimuksille. Ja nyt syyskuussa odotukseni palkittiin, Pahan verkko ilmestyi. Jippii! Maltoin kuitenkin säästellä odotettua kirjaa lokakuiseen syyslomaani saakka. Nyt lomalla voin uppoutua Pahan verkkoon rauhassa, ahmia kirjaa halutessani vaikka läpi yön, murehtimatta töistä ja muista arjen velvoitteista.

Pahan verkko -romaanissa rikosylikonstaapeli Jessica Niemi saa tutkittavakseen erikoiset katoamistapaukset. Kaksi tunnettua somejulkkista on kadonnut suomalaisräppärin levyjulkkarien jälkeen. Aluksi poliisi epäilee katoamisten olevan vain julkisuustemppu, mutta sitten toisen kadonneen bloggaajan Instagram-tilille ilmestyy kuva majakasta ja kuvatekstinä pahaenteinen runo.

Jessica Niemellä on hankalan tutkinnan ohella muutakin mietittävää. Muistot painavat raskaina mielessä. Tutkintatiimi ei ole entisellään alkuvuoden tapahtumien jälkeen, noitajahdin aikaiset tapahtumat ovat jättäneet jälkensä jokaiseen. Uusi pomo Helena ”Hellu” Lappi on tärkeilevä pilkunviilaaja, joka on ottanut Jessican silmätikukseen. Ja kun pomo saa tietoonsa erään salatun asian Jessican menneisyydestä, hän huomaa tilaisuutensa tulleen ja yrittää savustaa Jessican ulos.

Uskollisessa lukijassa oli noituutta ja karmivia rituaalimurhia, Pahan verkossa jahdataan japanilaisista mangasarjiksista viehtynyttä murhaajaa. Molempia kirjoja markkinoidaan psykologisina trillereinä, mutta minä luokittelisin nämä kirjat pikemminkin skandidekkareiksi, vaikka toki molemmissa kirjoissa on hyytävän trillerimäisiä ja psykologisia aineksia.

Max Seeck taitaa lukijan koukuttamisen erinomaisesti. Kirjan rakenne on nerokas lyhyine lukuineen ja taitavasti tiputeltuine käänteineen. Kieltämättä Uskollinen lukija tempaisi minut tiukemmin mukaansa, se oli räväkämpi ja karmaisevampi, mutta ei Pahan verkkoakaan malta kesken jättää. Vauhtiin päästyäni lukeminen sujui joutuisasti, ja kirjan loppupuoli on pakko suorastaan ahmia.

Uskollisen lukijan kohdalla vähän kritisoin jännärin äkkinäistä ja töksähtävää lopetusta, Max Seeckille tuntui yhtäkkiä tulevan kamala kiire, tapaus laitettiin häthätää pakettiin. Onneksi Pahan verkkoon on kirjoitettu tyydyttävämpi loppuratkaisu. Toki palaset loksahtelevat lopussa vauhdilla paikoilleen, mutta samanlaista kiireen ja hätäisyyden tuntua ei tällä kertaa ole.

Kun ulkona kylmää ja pimeää, on Max Seeckin Pahan verkko mitä parhainta luettavaa. Siispä tyhjennä kalenterisi, ota mukava asento, kietoudu lämpimään vilttiin, ota mukillinen teetä tai lasillinen viiniä ja uppoudu tähän jännittävään mangamurhaajajahtiin.

Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle!

Julkaistu vuonna 2020.
Kustantaja Tammi. 448 sivua.
Kannen suunnitellut Markko Taina

* * *

Jessica Niemi -romaanit:
1. Uskollinen lukija (2019)
2. Pahan verkko (2020)