Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Holly Jackson (s. 1992) on kirjoittanut tarinoita nuoresta saakka ja valmistunut englannin kielen maisteriksi Nottinghamin yliopistosta. Kiltin tytön murhaopas (suom. Leena Ojalatva) on hänen esikoisromaaninsa. Kirja on noussut New York Timesin bestseller-listalle, napannut British Book Awardseissa palkinnon ja ollut ehdolla moneen muuhunkin kirja-alan palkintoon. Kirja on käännetty parillekymmenelle eri kielelle, ja sen tv- ja elokuvaoikeudet on myyty Moonage Picturesille.

Kiltin tytön murhaoppaan päähenkilö on Pippa Fitz-Amobi. Hän asuu pienessä Little Kiltonin kaupungissa yhdeksänvuotiaan pikkuveljensä Joshuan, kiinteistövälittäjä-äitinsä Leannen, kovaäänisen juristi-isäpuolensa Victorin ja riehakkaan kultaisennoutajan Barneyn kanssa.

Pip valitsee koulututkielmansa aiheeksi kotikaupungissaan muutamaa vuotta aiemmin tapahtuneen Andie Bellin katoamistapauksen. Seitsemäntoistavuotiaan Andien ruumista ei ole koskaan löydetty, mutta kaikki Little Kiltonissa uskovat syyllisen olevan Andien poikaystävä Sal Singh. Pip ei kuitenkaan ole asiasta yhtään niin varma.

Ja kun Pip alkaa penkoa tapausta, hän saa selville liudan salaisuuksia. Mutta mitä Andielle tapahtui, kuka murhasi hänet? Ja kuinka pitkälle murhaaja on valmis menemään salatakseen syyllisyytensä?

Jollakulla tässä kaupungissa on jotain salattavaa, ja hän on peloissaan, koska olen oikeilla jäljillä ja saan hänet kohta kiinni.
Minun täytyy vain jatkaa jahtaamista, vaikkei se ole helppo reitti.

Kirjan rakenne on mielenkiintoinen. Perinteisen romaanikerronnan sekaan on ripoteltu muun muassa otteita Pippan tutkielmapäiväkirjasta, haastattelujen litterointeja, tekstiviestikeskusteluja ja kuvia kalenterin sivuista.

Pidin myös kirjan henkilöhahmoista. Päähenkilö Pippa on fiksu nuori nainen, joka hoitaa tunnollisesti kouluhommansa ja heittäytyy täysillä rikostutkimuksen syövereihin. Pip ei kuitenkaan ole liian täydellinen, vaan toisinaan häntäkin pelottaa ja joskus hän tekee virheitä. Henkilöhahmoja kirjassa on paljon, mutta uusia hahmoja ilmestyy kuvioihin mukaan maltillisessa tahdissa, joten lukija pysyy hyvin heistä kärryillä.

Kiltin tytön murhaopas on viihdyttävä ja jännittävä, vailla väkivallalla mässäilyä. Holly Jackson tarjoilee vihjeitä, heittelee johtolankoja, sekoittaa lukijan päätä. Nokkela rikosromaani saa lukijan epäilemään jokaista henkilöä vuorollaan, mutta silti loppuratkaisu onnistuu yllättämään.

YA- eli young adult -kirjallisuus on nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta. Olen tämän genren suhteen täysin noviisi, mutta Kiltin tytön murhaoppaan perusteella YA-kirjallisuus maistuu mainiosti myös tällaiselle nelikymppiselle täti-ihmiselle. Toivottavasti myös kirjasarjan seuraavat osat tullaan pian suomennetaan!

Kustantaja Karisto, 2022.
Alkuteos A Good Girl’s Guide to Murder, 2019.
Suomennos Leena Ojalatva. 418 sivua.