Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Jänniä aikoja on irlantilaisen Naoise Dolanin esikoisromaani. Sain kirjan arvostelukappaleen yllärinä muutama viikko sitten ja päätin kokeilla tätä. Hauskaksi, tarkkanäköiseksi ja älykkääksi kehuttu romaani kuulostaa mitä parhaimmalta luettavalta pimeinä lokakuun iltoina.

Olin ollut onneton Dublinissa, tullut siihen tulokseen, että se oli Dublinin vika, ja ajatellut, että Hongkongista voisi olla apua.

Ava. Kirjan päähenkilö. Irlannista Dublinista kotoisin oleva 22-vuotias Ava matkustaa Hongkongiin etsimään onneaan. Hän päätyy asumaan ahtaaseen kimppakämppään, opettamaan englantia rikkaiden lapsille ja kitkuttamaan pienellä palkallaan.

Julian. Brittiläinen, 28-vuotias, varakas investointipankkiiri. Ava tapaa Julianin hongkongilaisessa baarissa. Pari alkaa tapailla toisiaan. Pian Ava muuttaa Julianin ylelliseen asuntoon, mutta Julian kieltäytyy kutsumasta järjestelyä suhteeksi. He syövät yhdessä, harrastavat seksiä, mutta Ava ei ole Julianin tyttöystävä.

Edith. Hongkongilainen, 22-vuotias, kaunis asianajajaharjoittelija. Julianin matkustettua muutamaksi kuukaudeksi Lontooseen Ava tutustuu Edithiin. Ava ei kerro Edithille Julianista eikä Julianille Edithista, ja niinpä Ava joutuu keskelle monimutkaista ihmissuhdesotkua.

Olin kamala ihminen. Asuin jonkun toisen asunnossa, panin jotakuta toista kertomatta asiaa edelliselle, ja käytöksessäni minua harmitti lähinnä vain se, etten voinut ilkkua asiasta ensin mainitulle.

Naoise Dolanin Jänniä aikoja on helppo- ja nopealukuinen esikoisromaani. Kerronta on kepeää, eikä kirjassa vilahtelevia teemoja käsitellä kovinkaan syvällisesti. Hauskuutta en kirjasta löytänyt, mutta hetkittäin sanailu on ihan nokkelaa.

Kirjassa olisi ollut aineksia parempaan, syvällisempään ja sykähdyttävämpään, mutta lopputulos on valitettavasti valju. En saanut kiinni henkilöhahmoista, en pystynyt samaistumaan heihin, en ymmärtänyt heidän ajatuksenjuoksuaan ja käytöstään. Ehkä olen liian vanha, ehkä Naoise Dolanin teksti uppoaa paremmin parikymppisille lukijoille.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos Exciting Times, 2020.
Suomentanut Oona Nyström.
Kustantaja Otava, 2020. 302 sivua.