Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kotiapulainen (The Housemaid, suom. Jussi Tuomas Kivi) on menestysromaani, jonka käännösoikeudet on myyty kolmeenkymmeneen maahan ja josta on valmisteilla Hollywood-elokuva. Freida McFadden on aivovammoihin erikoistunut lääkäri, ja häneltä on ennen Kotiapulaista julkaistu useampi psykologinen trilleri. Kotiapulainen on kuitenkin ilmeisesti vasta ensimmäinen suomennettu romaani.

Millie on istunut kymmenen vuotta vankilassa. Nyt hän on ehdonalaisessa ja yrittänyt saada elämänsä kuntoon. Mutta koska hänet on potkittu pois työpaikasta ja häädetty asunnosta, hän on joutunut asumaan viime viikot autossaan. Väärennetyn ansioluettelon ja työhaastattelussa lauottujen valheiden avulla Millie onnistuu kuitenkin saamaan unelmiensa työpaikan. Hän muuttaa rikkaan perheen hulppeaan taloon ja alkaa työskennellä kotiapulaisena.

Mutta koska kyseessä on psykologinen trilleri, tietysti upeassa työpaikassa on kääntöpuolensa. Millien vaatimaton ullakkohuone tuntuu ahdistavalta, perheen yhdeksänvuotias tytär on kiittämätön kakara, ja perheen äidin käytös on sekopäisen ailahtelevaista. Kaiken lisäksi italialainen puutarhuri varoittelee Millietä jostain vaarasta. Millie harkitsee vakavissaan häipymistä, mutta autossa asuminen ei houkuttele. Ja onneksi perheen isä on sentään oikein mukava, ehkä vähän turhankin puoleensavetävä.

Paljon psykologisia trillereitä lukeneeni on pakko hehkuttaa, että Freida McFaddenin Kotiapulainen on ehdottomasti genrensä parhaimmasta päästä. Millie on niin kutkuttavan arvoituksellinen päähenkilö, eikä Winchesterien perheessä todellakaan tunnu olevan kaikki kunnossa. Kirjan tunnelma ja miljöö ovat onnistuneita, herkullinen yhdistelmä loistokkuutta ja häiriintyneisyyttä, häkellyttävää onnea ja puristavaa ahdistusta.

Kotiapulainen kiskaisee mukaansa heti ensimmäisillä sivuilla, ja jännitteen tihentyessä kirjaa on ihan mahdotonta laskea käsistään. Jäin kaipailemaan ripauksen verran lisää syvyyttä ja vähemmän leuan loksahteluja, mutta tällaisenaankin Kotiapulainen on varsin hyvä jännäri. Viimeisillä sivuilla McFadden onnistuu vielä tempaisemaan maton lukijan jalkojen alta, heittää niskalenkillä kanveesiin ja jättää yllättyneenä haukkomaan henkeä. Huh ja nam!

⭐⭐⭐⭐

Kustantaja Otava, 2023.
Alkuteos The Housemaid, 2022.
Suomennos Jussi Tuomas Kivi.