Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Koomikko ja juontaja Richard Osmanin esikoisromaani Torstain murhakerho on ollut melkoinen hitti. Se on Britannian kaikkien aikojen nopeimmin myynyt esikoisteos, keikkunut kuukausia Sunday Timesin myyntilistan ykkössijalla ja käännetty jo 38 kielelle. Enkä ihmettele. Tässä koronakurimuksen ja ilmastonmuutoksen keskellä Torstain murhakerho tarjoaa virkistävän hyväntuulista ja lämminhenkistä viihdettä.

Elizabeth oli perustanut Torstain murhakerhon Pennyn kanssa. Penny oli ollut komisariona Kentin poliisissa monta monituista vuotta, ja hän toi mukanaan kansiokaupalla ratkaisemattomia murhia. Hänellä ei oikeastaan olisi saanut olla niitä kansioita, mutta kukapa niistä olisi tiennyt. Kun on tarpeeksi ikää, voi oikeastaan tehdä mitä lystää. Kukaan ei nuhtele, paitsi lääkärit ja omat lapset.

Torstain murhakerho kertoo neljästä Coopers Chasen eläkeläiskylässä asustavasta ystävyksestä, jotka kokoontuvat torstaisin tutkimaan ratkaisematta jääneitä rikoksia. Elizabeth, Joyce, Ron ja Ibrahim on virkeitä ja terävä-älyisiä harrastelijaetsiviä.

Elizabeth ei kerro kenellekään, mitä hän oli ennen eläköitymistään työkseen tehnyt, mutta ilmeisesti jotain salaisen palvelun hommia. Joyce työskenteli sairaanhoitajana. Ron oli ammattiyhdistysjohtaja, kuuluisa lukuisista lakoista ja ulosmarsseista, ja hänen poikansa Jason on tullut tunnetuksi nyrkkeilytähtenä. Ibrahim oli psykiatri, ja niin hyvä työssään, että yhä edelleen jotkut ajavat hänen luokseen päästäkseen puhumaan hänen kanssaan.

Tänä aamuna Torstain murhakerholla on tosielämän rikostapaus. Ei pelkkiä kellastuneita ja suttuisia konekirjoitusarkkeja toiselta aikakaudelta vaan todellinen rikostapaus, todellinen vainaja, ja jossain, missä lie, todellinen tappaja.

Kun Coopers Chasen asukkaille tuttu rakennusyrittäjä Tony Curran löydetään murhattuna, Torstain murhakerho kiinnostuu välittömästi tapauksesta. Kerrankin heillä on tutkittavanaan aivan tuore murhatapaus. Eikä näin kiinnostavaa murhaa ei tutkita vain torstaisin, vaan ystävykset pähkäilevät tapauksen kimpussa päivittäin.

Nuori konstaapeli Donna De Freitas on haaveillut pääsystä murharyhmään, ja Torstain murhakerho onnistuu junailenaan Donnan mukaan tutkintaan. Kerholaiset saavat Donnalta sisäpiirin tietoa poliisin tutkimuksista. Ja poliisi todellakin tarvitsee Torstain murhakerhon apua, kun tutkinta polkee paikoillaan ja ruumiita tulee lisää.

Ja nyt, suokaa anteeksi, minun täytyy mennä auttamaan tämän murhan ratkaisemisessa.

Henkilöhahmoja tuntuu aluksi olevan paljon, ja kirjan alussa suorastaan hämäännyin edessäni vilisevistä nimistä. Mutta Richard Osman tutustuttaa lukijan rauhassa jokaiseen mainioon henkilöhahmoon. Eivätkä hahmot todellakaan ole mitään ohuita paperinukkeja, vaan jokaisella on omat luonteenpiirteensä ja mielipiteensä, tapansa ja paheensa.

Vaikka kirjassa tapahtuu murhia, ne ovat siistejä. Iljettävillä yksityiskohdilla, verellä ja väkivallalla ei mässäillä. Uhreja ei sympatisoida, eikä lukijan tarvitse surkutella heidän puolestaan. Keskiössä on murhia tutkivat henkilöt, eivät murhien uhrit.

Ja voi sentään, miten ihana kirja tämä onkaan! Aloin lukea tätä potiessani toisen koronarokotuksen jälkeistä olotilaa. Epämääräistä sairauden tuntua, väsymystä ja päänsärkyä. Torstain murhakerho toimi erinomaisena lohtukirjana.

Kuuntelin osan kirjasta äänikirjana, ja pakko vielä erikseen kehua Torstain murhakerhon äänikirjaversiota. Lukijana loistava Jukka Pitkänen, monista televisiosarjoista ja äänikirjoista tuttu ääni. Juuri sopivan eläväistä luentaa mutta ei liikaa eläytymistä ja näyttelemistä.

Richard Osmanin Torstain murhakerho onnistuu olemaan leppoisa ja hauska dekkari. Cozy crimea parhaimmillaan. Lupsakasta menoa, herttaisia eläkeläisiä, hupaisia hetkiä ja nokkelaa juonenkuljetusta. Höystettynä vuosikymmeniä kestävällä vahvalla rakkaudella, lämmöllä, sydämellisyydellä ja toisinaan myös kaipauksen kyynelillä.

Englanninkielinen alkuteos The Thursday Murder Club, 2020.
Suomentanut Arto Schroderus.
Kustantaja Otava, 2021. 400 sivua.

Äänikirjan lukijana Jukka Pitkänen.
Kesto 11 h 34 min.