Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Näin päästin perheeni päiviltä (How to Kill Your Family, suom. Helka Sivill) on lontoolaisen toimittajan Bella Mackien esikoisromaani. Kirja herätti etukäteen kiinnostukseni jo nimellään, ja kun vieläpä satuin yllätyksekseni saamaan kirjasta arvostelukappaleen, päätin ehdottomasti lukea tämän.

Romaanin päähenkilö on parikymppinen Grace. Kun Gracen yksinhuoltajaäiti menehtyi hoitamatta jääneeseen syöpään, Grace päätti kostaa superrikkaalle isälleen ja tämän perheelle. Grace oli saanut alkunsa miehen lyhyestä syrjähypystä, eikä mies ollut koskaan pitänyt yhteyttä tyttäreensä saati sitten auttanut heitä rahallisesti. Grace haluaa tappaa miehen koko perheen ja viedä heidän rahansa. Hän pääseekin suunnitelmissaan hyvään vauhtiin, mutta sitten hän joutuu vankilaan murhasta. Murhasta jota hän ei ollut tehnyt.

Bella Mackien Näin päästin perheeni päiviltä herätti minussa kaksijakoisia fiiliksiä. Toisaalta luin erittäin mielelläni tätä kepeää, nokkelaa ja mustanhauskaa romaania. Jossain määrin ennalta arvattava ja liiankin näppärä mutta myös vetävä ja yllätyksellinen. Murhat ovat jokainen omanlaisiaan ja niiden suunnittelun seuraaminen on kiehtovaa. Viihdyttävä lukupaketti!

Mutta Grace on niin kaunainen, kyyninen ja kylmäverinen, että minun on hankalaa pitää hänestä. Gracella on toki hyvät syynsä katkeruuteen, mutta ärsyttävän perheen murhaaminen ei silti tunnu oikealta. Grace on hetkittäin hyvinkin ilkeä ja julma, jopa ylimielisen oloinen. Hän arvostelee muita rankasti ja tarkkailee maailmaa mustavalkoisesti.

Yleensä luen sujuvasti dekkareita ja trillereitä, joissa murhataan ihmisiä, mutta jokin tässä Bella Mackien kirjassa tuntuu himpun verran väärältä. Olen kuitenkin pitänyt vaikkapa Dexter-televisiosarjasta, joten miksi tämä romaani ei tuntunut niin hyvältä?! Ehkäpä minun ja Gracen kemiat eivät nyt vain kohdanneet.

Kustantamo S&S, 2024
Suomennos Helka Sivill
Alkuteos How to Kill Your Family, 2021