Heinäkuu. Kesälomakuukausi. Luin yksitoista kirjaa ja kuuntelin kolme äänikirjaa. Kuukauden paras romaani oli Arttu Tuomisen Vaiettu, mutta luin heinäkuussa monta muutakin hyvää kirjaa. Esimerkiksi Kate Quinnin Ruusukoodi on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen romaani.

Heinäkuussa lukemani arvostelukappaleet olivat huhti-kesäkuussa ilmestyneitä kirjoja. Kate Quinnin Ruusukoodi on upea historiallinen romaani kolmesta naisesta, jotka toisen maailmansodan aikaan purkivat Saksan armeijan salaisia koodeja Englannissa Bletchley Parkissa. Emelie Scheppin Yhdeksän elämää on kuudes osa jännittävässä dekkarisarjassa, jonka pääosassa on syyttäjä Jana Berzelius. Arttu Tuomisen Vaiettu on kolmas itsenäinen osa erinomaisessa DELTA-sarjassa ja kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista. Lucy Foleyn Kutsuvieraat on yhdistelmä koukuttavaa suljetun huoneen murhamysteeriä ja jännittävää psykologista trilleriä, loistokasta hääjuhlaa ja synkkiä salaisuuksia. Donna Freitasin Rose Napolitanon yhdeksän elämää on kiehtova ja hieno romaani, jossa yksi keskustelu johtaa yhdeksään erilaiseen lopputulokseen. Lisa Jewellin Kaikista synkimmät salaisuudet on vangitseva psykologinen trilleri kirjeestä ja perinnöstä, jotka muuttavat adoptoidun nuoren naisen elämän. Keigo Higashinon Myrkyllinen liitto on nokkela japanilaisdekkari, jossa toimitusjohtaja keittää itselleen kahvia ja kuolee. Marianna Kurton Hellä leijona on kevyt viihderomaani 35-vuotiaasta Anniinasta, eräästä miehestä ja heidän mutkikkaasta suhteestaan. Richard Osmanin Torstain murhakerho on virkistävän hyväntuulinen ja lämminhenkinen dekkari neljästä seniorista, jotka kokoontuvat torstaisin ratkomaan murhia. Sebastian Fitzekin Matkustaja 23 on piinaavan jännittävä trilleri miehestä, joka lähtee risteilyalukselle selvittämään vaimonsa ja poikansa katoamista. Liane Moriartyn Viimeinen vuosipäivä on romaani pienellä australialaisella saarella asustavasta suvusta ja heidän salaisuuksistaan.

Neil Richardsin ja Matthew Costellon uusi dekkarisarja Mydworthin mysteerit sijoittuu vuoteen 1929. Englantilaisessa Mydworthin pikkukaupungissa rikoksia ratkovat sir Harry Mortimer ja hänen amerikkalainen vaimonsa Kat. Sarjan ensimmäisessä osassa Laukaus yössä kaksikko tutkii Harryn tädin kartanossa tapahtunutta jalokiviryöstöä. Toisessa osassa Pieni yömurha he selvittelevät nuoren salametsästäjän kuolemaa. Cherringhamin mysteerien tapaan myös Mydworthin mysteerit on kevyttä ja helppoa kuunneltavaa. Lukijana tuttu Markus Niemi.

Daniel E. Liebermanin Ihmiskehon lyhyt historia – Evoluutio, hyvinvointi ja sairaudet on mielenkiintoinen tietokirja ihmiskunnan historiasta ja oman kehomme evoluutiosta. Miten metsästyksen ja keräilyn aloittaminen muutti ruokavaliotamme? Millaisia vaikutuksia maanviljelyn keksimisellä ja teollisella vallankumouksella on ollut kehoomme? Ihmiskeho on ainutlaatuinen kokonaisuus, mutta kivikautiset kehomme eivät ole pysyneet mukana modernin maailman nopeassa kehityksessä. Elämme pidempään kuin koskaan aikaisemmin, mutta sairastamme monia kroonisia sairauksia. Lukijana erinomainen Juhani Rajalin.

Heinäkuun kirjat:
76. Kate Quinn: Ruusukoodi
77. Emelie Schepp: Yhdeksän elämää
78. Arttu Tuominen: Vaiettu
79. Lucy Foley: Kutsuvieraat
80. Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää
81. Lisa Jewell: Kaikista synkimmät salaisuudet
82. Richards & Costello: Laukaus yössä
83. Richards & Costello: Pieni yömurha
84. Keigo Higashino: Myrkyllinen liitto
85. Marianna Kurtto: Hellä leijona
86. Richard Osman: Torstain murhakerho
87. Daniel E. Lieberman: Ihmiskehon lyhyt historia
88. Sebastian Fitzek: Matkustaja 23
89. Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä