Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Yöhön kadonnut (The Night She Disappeared, suom. Karoliina Timonen) on lontoolaisen Lisa Jewellin uusin suomennettu psykologinen trilleri. Jewell aloitti kirjailijauransa kepeillä romanttisilla viihderomskuilla, mutta nyt viime vuosina häneltä on julkaistu monta hyvää psykologista trilleriä.

Yöhön kadonnut ilmestyi suomeksi jo viime syksynä, mutta olen säästellyt tätä siihen hetkeen, kun kaipaan takuuvarmaa koukuttajaa. Nyt oli se hetki. Enkä joutunut pettymään, vaan Jewell on kirjoittanut jälleen kerran loistavan, nokkelan trillerin. Ehkäpä jopa tähänastisista romaaneistaan parhaansa.

Kesäkuussa 2017 yhdeksäntoistavuotias Tallulah lähtee poikaystävänsä Zachin kanssa viettämään perjantai-iltaa ulos. Pariskunnan pieni poika jää Tallulahin äidin Kimin hoiviin. Mutta Tallulah ja Zach eivät enää palaa kotiin. Viimeiseksi heidät on nähty talossa, joka sijaitsee metsän laidalla. Kim etsii ja toivoo, mutta Tallulah tuntuu kadonneen jäljettömiin.

Elokuussa 2018 kolmekymppinen dekkarikirjailija Sophie muuttaa miesystävänsä kanssa pittoreskiin kylään, jossa Sophien mies aloittaa työt yksityisen sisäoppilaitoksen rehtorina. Kun Sophie lähtee kävelylle uuden kotinsa viereiseen metsään, hän löytää aitaan kiinnitetyn pahvinpalan. Pahviin on tussilla raapustettu alaspäin kohti maata osoittava nuoli ja sanat ”Kaiva tästä”.

Ai että! Yöhön kadonnut koukutti heti ensimmäisten sivujen myötä. Mitä ihmettä Tallulahille ja Zackille oli tapahtunut? Ovatko nuoret voineet eksyä metsään vai ovatko he häipyneet omasta tahdostaan? Ja mitä tarkoittaa Sophien löytämä pahvinpala, onko maahan haudattu jotain?

Jewell kuljettaa tarinaansa monessa eri aikatasossa. Keskiössä on kadonnut Tallulah, hänen äitinsä Kim ja katoamismysteeriä selvittelevä Sophie. Sivuja on yli viisisataa, mutta en kertaakaan kaipaillut tiivistämistä. Muutamat pienet jutut hieman häiritsivät, mutta kokonaisuutena Yöhön kadonnut on oikein kelpo trilleri.

Joskus romaani saa jonkin biisin soimaan jatkuvasti päässä. Yöhön kadonnutta lukiessani kadonneen Tallulahin nimi toi jatkuvasti mieleen Sonatan Arctican samannimisen biisin. ”Tallulah, it’s easier to live alone than fear the time it’s over…”

Kustantaja WSOY, 2022. 528 sivua.
Alkuteos The Night She Disappeared, 2021.
Suomennos Karoliina Timonen.

* * *

Lisa Jewellin suomennetut psykologiset trillerit:
Sitten hän oli poissa (Then She Was Gone)
Löysin sinut (I Found You)
Joka askel jonka otat (Watching You)
Kaikista synkimmät salaisuudet (The Family Upstairs)
Näkymätön tyttö (Invisible Girl)
• Yöhön kadonnut (The Night She Disappeared)