Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

”Voi, pappa. Olet onnekas kun saat asua täällä.”
Ron kietoo käden lapsenlapsensa ympärille ja katsoo ulos ikkunasta. Pikkumies on oikeassa, hän tuumii.

Koomikko ja juontaja Richard Osman räjäytti potin esikoisromaanillaan Torstain murhakerho. Se on Britannian kaikkien aikojen nopeimmin myynyt esikoisteos, keikkui kuukausia Sunday Timesin myyntilistan ykkössijalla ja käännetty kymmenille kielille. Ja nyt herttaisten eläkeläisten tutkimukset saavat odotettua jatkoa, sarjan toinen osa on nimeltään Mies joka kuoli kahdesti.

Torstain murhakerho -kirjojen keskiössä on neljä Coopers Chasen eläkeläiskylässä asustavaa ystävystä, jotka kokoontuvat torstaisin tutkimaan ratkaisematta jääneitä rikoksia. Elizabeth, Joyce, Ron ja Ibrahim on virkeitä ja terävä-älyisiä harrastelijaetsiviä. Elizabeth oli ennen eläkkeelle jäämistään tehnyt jotain salamyhkäisiä hommia salaisessa palvelussa. Joyce työskenteli sairaanhoitajana. Ron oli ärhäkkä ammattiyhdistyspomo, kuuluisa lukuisista lakoista ja ulosmarsseista. Ibrahim on psykiatri, ja niin hyvä työssään, että yhä edelleen monet haluavat päästä puhumaan hänen kanssaan.

Elizabeth saa yllättäen kirjeen mieheltä, jonka kanssa Elizabethilla on pitkä yhteinen menneisyys. Nyt mies kertoo olevansa pahassa pinteessä. Joukko väkivaltaisia rikollisia on hänen perässään kadonneiden timanttien takia, ja hän on päättänyt yrittää piiloutua Cooper Chaseen. Mutta pian tapahtuu ensimmäinen murha ja seniorikylän rauha on mennyttä. Torstain murhakerhoa tarvitaan taas.

Richard Osmanin Mies joka kuoli kahdesti on jopa parempi kuin edeltäjänsä Torstain murhakerho. Tälläkin kertaa tarjolla on lupsakasta menoa ja kevyttä jännitystä, mutta kokonaisuus on eheämmän ja napakamman tuntuinen. Kirja täynnä yllättäviä käänteitä. Nautin nokkelista sanailuista ja viiltävistä heitoista mutta myös vakavista, viisaista pohdinnoista. Ihana piristysruiske tähän kylmään ja lumisateiseen huhtikuuhun!

Kustantaja Otava, 2022. 413 sivua.
Alkuteos The Man Who Died Twice, 2021.
Suomennos Antti Saarilahti.

* * *

Torstain murhakerho -sarja:
1. Torstain murhakerho (The Thursday Murder Club)
2. Mies joka kuoli kahdesti (The Man Who Died Twice)