Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Loukko on neljäs osa supersuosioon nousseessa psykologisessa Jessica Niemi -dekkarisarjassa. Espoolainen Max Seeck on loistavilla trillereillään valloittanut bestseller-listat monessa maassa. Sarjan avausosan Uskollisen lukijan käännösoikeudet on myyty jo neljäänkymmeneen maahan.

Uskollisessa lukijassa oli noituutta ja karmivia rituaalimurhia. Pahan verkossa jahdattiin japanilaisista mangasarjiksista viehtynyttä murhaajaa. Kaunassa kirjallisuuden klassikoista pitävä murhaaja jätti jälkeensä palapelin paloja. Ja nyt Loukossa on sinitakkisen tytön hyytävä mysteeri.

Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi on viime aikoina ollut masentunut, nähnyt harhoja ja kärsinyt univaikeuksista. Hän mokaa ja hänet määrätään virkavapaalle työstään. Jessica pakenee tapauksesta syntynyttä mediakohua ja matkustaa Ahvenanmaalle pieneen Smörregårdin saareen. Rauhallisessa Nordinin majatalossa Jessicalla olisi aikaa levätä ja toipua. Mutta sitten saarella sattuu kuolemantapaus ja Jessica alkaa tehdä omia tutkimuksiaan.

Saarella elää tarina Smörregårdin sinitakkisesta tytöstä. Joka yö kello kaksi laiturin nokassa seisoo tyttö. Jokainen, joka uskaltaa lähestyä häntä, kuolee. Rannassa on vuosikymmenten aikana sattunut pari outoa kuolemaa. Onko sinitakkinen tyttö syyllinen myös nyt tapahtuneeseen uuteen kuolemantapaukseen?

Loukko on erilainen kuin sarjan aiemmat romaanit. Edellisissä osissa on päästy tutustumaan rikosylikonstaapeli Jessica Niemen työkavereihin, mutta nyt Jessica ratkoo tapausta enimmäkseen itsekseen. Kirjan tapahtumat eivät sijoitu tutusti Helsingin maisemiin vaan eristäytyneelle saarelle Ahvenanmaan saaristoon. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei ole yhtä paljon kuin aiemmissa kirjoissa, nyt jännitys on pääasiassa psykologisempaa ja jopa kauhuleffamaista. Eikä juoni rönsyile sivupoluille, vaan fokus pysyy Jessicassa ja sinitakkisessa tytössä.

Loukko on ehyt ja vangitseva romaani, joka kiskaisee lukijan tiukasti hyisiin pihteihinsä. Max Seeck onnistuu pitämään jännityksen tehokkaasti tapissaan ripottelemalla jatkuvasti pieniä vihjeitä, yllättäviä koukkuja ja jännittäviä juonenkäänteitä. Arvasin erään loppuratkaisun kannalta oleellisen seikan jo hyvissä ajoin, mutta se ei haitannut yhtään.

Vaikka aiemmatkin Jessica Niemi -dekkarit ovat olleet silkkaa timanttia, Loukko taitaa nousta näistä suosikikseni. Suljetun paikan murhamysteerit ovat aina kiehtovia, ja Max Seeck todellakin taitaa lukijan koukuttamisen. Napakymppi!

Tammi, 2022. 358 sivua.
Kansi Juri Patrikainen.

* * *

Jessica Niemi -sarja:
1. Uskollinen lukija, 2019
2. Pahan verkko, 2020
3. Kauna, 2021
4. Loukko, 2022

Daniel Kuisma -sarja:
1. Hammurabin enkelit, 2016
2. Mefiston kosketus, 2017
3. Haadeksen kutsu, 2018