Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lontoolainen kirjailija Lisa Jewell on tullut monille tutuksi kepeistä romanttisista hömppäromaaneista, mutta nyt viime vuosina Jewell on kirjoittanut monta hyvää psykologista trilleriä. Erityisesti Joka askel jonka otat osoitti, että Jewell on todellakin taitava kirjoittamaan erinomaista psykologista jännitystä. Ja nyt suomeksi on saatu uusi Lisa Jewellin romaani, Kaikista synkimmät salaisuudet.

Hän uskoo melko varmasti tietävänsä, mitä kuoressa on. Viime kuussa hän täytti kaksikymmentäviisi ja on alitajuisesti odottanut tätä kirjettä, mutta nyt kun se on saapunut, hän ei ole varma, uskaltaako avata sitä.

Kun Libby on täyttänyt kaksikymmentäviisi vuotta, posti tuo hänelle odotetun kirjeen. Hän saa vihdoin tietää biologisten vanhempiensa henkilöllisyyden.

Vajaa kaksikymmentäviisi vuotta sitten Martina ja Henry Lamb olivat löytyneet kuolleina kotoaan. Martinan, Henryn ja tuntemattomaksi jääneen miehen epäiltiin myrkyttäneen itsensä. Joukkoitsemurhan jälkeen kehdossaan jokellellut kymmenkuukautinen tytär annettiin adoptoivaksi. Kaksi vanhempaa lasta, tyttö ja poika, olivat kadonneet jäljettömiin.

Serenity Lamb, hän ajattelee. Se olin minä, se olen minä. Minä olen Serenity Lamb. Olen myös Libby Jones. Libby Jones myy keittiöitä St Albansissa ja haluaa aloittaa salsatunnit. Serenity Lamb makaa maalatussa kehdossa puupaneloidussa huoneessa Chelseassa jäniksenkäpälä työnnettynä peittonsa alle.

Koska kahdesta muusta sisaruksesta ei ole tietoa, Libby perii Lontoon Chelseassa Thames-joen rannalla sijaitsevan vanhan talon. Kahdeksan makuuhuoneen talo on rähjäinen ja synkkä mutta miljoonien arvoinen, ja Libby päättää myydä sen pois. Mutta ensin hän haluaa selvittää, mitä hänen vanhemmilleen ja sisaruksilleen oikein oli tapahtunut.

Viikko sitten hänen ajatuksensa olivat täyttäneet uudet sandaalit, polttarit, haaroittuvat hiukset ja kastelua kaipaavat huonekasvit, ja nyt hänen päässään vilisee patjoilla nukkuvia ihmisiä, kuolleita jäniksiä ja valtava, pelottava talo, joka on tyhjä lukuun ottamatta suurta Harrodsin kehtoa oudon pahaenteisine maalattuine ruusuineen.

Lisa Jewellin Kaikista synkimmät salaisuudet ei aluksi tunnu kovinkaan kummoiselta. Libby miettii edesmenneitä biologisia vanhempiaan ja saamaansa perintöä. Välillä seuraillaan Ranskassa sinnittelevää koditonta kahden lapsen äitiä. Takaumien myötä palaillaan menneisyyteen, Libbyn biologisten vanhempien taloon, ja ihmetellään eriskummallista elämää Lambin perheen talossa.

Mutta kirjan edetessä Lisa Jewell nostaa kierroksia, eikä psykologisesta trilleristä kehkeydy ollenkaan niin ennalta arvattava kuin aluksi ounastelin. Pala palalta Jewell raottaa verhoa, lukija ahmii tarinaa ja äimistelee tapahtumia.

Lambin perheen hidasta tuhoa on kauhistuttavaa seurata. Hulppeaa seurapiirielämää viettäneet Martina ja Henry ovat tuhlanneet rahansa. Lapset eivät enää käy koulussa. Perheen taloon on muuttanut sekalainen joukko ihmisiä, ja hiljalleen kommuunin elämänmeno saa jopa kulttimaisia piirteitä. Lapsia käy sääliksi.

Lisa Jewellin Kaikista synkimmät salaisuudet on täydellistä luettavaa helteiseen kesälomapäivään. Helppolukuista, viihdyttävää, koukuttavaa. Herkullisen kieroutunutta menoa, kiinnostavia henkilöhahmoja, vangitsevaa perhedraamaa. Synkkiä salaisuuksia ja yllättäviä juonenkäänteitä. Nam.

Englanninkielinen alkuteos The Family Upstairs, 2019.
Suomennos Karoliina Timonen.
Kustantaja WSOY, 2021. 422 sivua.

* * *

Lisa Jewellin suomennetut romaanit:
1. Sitten hän oli poissa (Then She Was Gone 2017, suomennettu 2019)
2. Löysin sinut (I Found You 2016, suomennettu 2020)
3. Joka askel jonka otat (Watching You 2018, suomennettu 2020)
4. Kaikista synkimmät salaisuudet (The Family Upstairs 2019, suomennettu 2021)