Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Huomenna tulee kuu. Pelkään Sutta.

Samuel Bjørk on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien. Olemme viimeksi kuulleet Bjørkista vuonna 2018, kun suomeksi ilmestyi hänen edellinen romaaninsa. Mutta nyt Mia & Munch -sarja saa vihdoinkin jatkoa, sarjan neljäs osa kantaa jylhää nimeä Susi.

Olin neljässä vuodessa ehtinyt jo unohtaa, millaiset päähenkilöt tässä dekkarisarjassa on, mutta nämähän ovat näitä ongelmaisia rikospoliiseja. Holger Munch on haikaillut ex-vaimonsa perään. Mia Krüger on vetänyt viinaa ja pillereitä sekaisin. Alkoholiongelmaa on ollut yhdellä jos toisellakin. Yksi poliiseista on hassannut perheensä säästöt uhkapeleihin.

Mutta nyt yllättäen palataankin ajassa taaksepäin. Holger Munch on yhä naimisissa, ja hänet on nimitetty uuden murhatutkintayksikön johtajaksi. Hän tapaa poikkeuksellisen lahjakkaan poliisiopiskelijan, nuoren Mia Krügerin. Mia tekee tarkkanäköisyydellään vaikutuksen Munchiin, ja Munch palkkaa Mian tiimiinsä.

Huhtikuussa 2001 löydetään kahden yksitoistavuotiaan pojan ruumiit oslolaiselta pellolta, heidän välissään kuollut pieni kettu. Murha muistuttaa ratkaisematonta, kahdeksan vuoden takaista tapausta Ruotsissa. Toukokuussa 1993 kaksi yksitoistavuotiasta poikaa oli löydetty surmattuina, poikien välissä kuollut valkoinen jänis. Onko molempien tapausten takana sama murhaaja?

Samuel Bjørkin aiemmat trillerit ovat olleet ahmittavan hyviä, eikä myöskään Susi tuota pettymystä. Aluksi ehkä olin hivenen harmistunut siitä, että nyt palataan ajassa taaksepäin, Munchin murharyhmän alkuaikoihin, mutta loppujen lopuksi Susi onkin hieno lisä Mia & Munch -sarjaan.

Juonenkäänteitä, kieputusta, yllätyksiä ja jännitystä riittää yllin kyllin. Kiinnostavia henkilöhahmoja, joista jokainen liittyy juoneen tavalla tai toisella, mutta joiden yhteyttä ei aina heti paljasteta. Sivut kääntyilevät vauhdilla, eikä kirjaa malttaisi laskea ollenkaan käsistään. Todellakin koukutti!

Kustantaja Otava, 2022. 422 sivua.
Alkuteos Ulven, 2021.
Suomennos Päivi Kivelä.
Kansi Piia Aho.

* * *

Mia & Munch -sarja:
1. Minä matkustan yksin (Det henger en engel alene i skogen 2013, suom. 2016)
2. Yölintu (Uglen 2015, suom. 2017)
3. Poika pimeästä (Gutten som elsket rådyr 2018, suom. 2018)
4. Susi (Ulven 2021, suom. 2022)