Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lontoolainen Lisa Jewell aloitti kirjailijauransa kepeillä romanttisilla viihderomskuilla, mutta nyt viime vuosina Jewell on kirjoittanut monta hyvää psykologista trilleriä. Nykyään Jewell on niitä kirjailijoita, jonka uusin romaani päätyy aina lukulistalleni, ja niinpä ahmin innoissani myös Näkymättömän tytön.

Viisikymppinen Cate Fours asuu vuokra-asunnossa aviomiehensä Roanin ja heidän kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa. Vuotta aiemmin heidän oma kotinsa oli vahingoittunut maanvajoamassa, ja kunnostustöiden ajaksi heidän oli pitänyt muuttaa vuokralle. Väliaikainen asuminen hienostoalueella oli tuntunut upealta ajatukselta, mutta nyt alue tuntuu turvattomalta.

Seitsemäntoistavuotias Saffyre Maddox asuu enonsa kanssa ja käy lukiota. Saffyrella on synkkä menneisyys, hänelle tapahtui jotain todella kamalaa hänen ollessaan kymmenvuotias. Hän ei ole pystynyt kertomaan asiasta edes terapeutilleen. Kun lapsipsykologi Roan Fours yllättäen ilmoittaa aikovansa lopettaa terapian, Saffyre ei todellakaan ole okei. Hän kaipaa terapeuttinsa luomaa tuttuuden turvaa ja alkaa varjostaa tätä. Pian Saffyre saa tietää terapeuttinsa yksityiselämästä enemmän kuin olisi halunnutkaan.

Kolmekymppisen Owen Pickin elämä on hajoamassa. Pari oppilasta on syyttänyt häntä seksuaalisesta häirinnästä, ja sen seurauksena hän menettää opettajan työnsä. Turhautunut, naisiin pettynyt Owen päätyy lueskelemaan incel-aiheisia nettisivuja. Ystävänpäivän iltana Saffyre Maddox katoaa, ja yhtäkkiä Owen huomaa olevansa tapauksen pääepäilty.

Cate, Saffyre ja Owen. Kolme lontoolaista joiden elämät kohtaavat Hamspteadissa. Ihan tavallisia ihmisiä joille tapahtuu epätavallisia, synkkiä asioita. Mutta kuinka hyvin me oikeasti tunnemme toisemme? Osuvatko ennakkoluulomme aina oikeaan? Ja kuka onkaan tämän tarinan pahis?

Lisa Jewellin Näkymätön tyttö on vetävä psykologinen trilleri. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin useamman kertojan silmin, aikatasoja vaihdellen, kuitenkin sujuvasti ja helppolukuisesti. Mielenkiintoiset teemat, kuten esimerkiksi stalkkaus ja incel-kulttuuri, tuovat syvyyttä ja moniulotteisuutta jännäriin.

Näkymätön tyttö taisi nousta suosikikseni Lisa Jewellin psykologisista trillereistä. Niin koukuttavasti, nerokkaasti pudottu juoni. Niin kiinnostavia henkilöhahmoja ja ajatuksia herättäviä teemoja. Jännitystä olisi voinut olla enemmänkin, mutta onneksi kirjan viimeisellä sivulla Jewell kiskaisee yllätyskortin hihastaan ja saa lukijan henkäilemään ällistyksestä. Upeaa!

Kustantaja WSOY, 2022.
Alkuteos Invisible Girl, 2020.
Suomennos Karoliina Timonen. 445 sivua.
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn.

* * *

Lisa Jewellin suomennetut psykologiset trillerit:
1. Sitten hän oli poissa (Then She Was Gone)
2. Löysin sinut (I Found You)
3. Joka askel jonka otat (Watching You)
4. Kaikista synkimmät salaisuudet (The Family Upstairs)
5. Näkymätön tyttö (Invisible Girl)