Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tämä on keittiö, jossa juodaan kahvia, tehdään läksyjä, syödään aamiaista ja luetaan sanomalehtiä. Ei keittiö, jossa haudotaan synkkiä salaisuuksia ja tehdään intohimorikoksia. Ei keittiö, jossa murhataan ihmisiä.

Bristolin Melvillessä joen varrella sijaitsee värikkääksi maalattujen viktoriaanisten talojen rivistö. Koboltinsinisessä talossa asustaa Joey aviomiehensä, isoveljensä ja tämän vaimon kanssa. Joey ihastuu naapurissa asuvaan vanhempaan mieheen, Tomiin, ja alkaa salaa seurailla tämän puuhia. Kanarialinnunkeltaisessa talossa vaimonsa ja poikansa kanssa asuva rehtori Tomilla on myös salaisuuksia. Ja samaan aikaan Tomin poika Freddie kiikaroi huoneensa ikkunasta ja vakoilee naapuruston asukkaita.

Hiljalleen Lisa Jewell esittelee kirjansa henkilögalleriaa. Joeyn, Tomin ja Freddien lisäksi tutuksi tulevat myös muun muassa kaksi teini-ikäistä tyttöä, joista toisella on vainoharhainen äiti ja toinen on palavasti ihastunut rehtoriin. Kirjan kaikkien henkilöhahmojen elämä tuntuu pyörivän tavalla tai toisella karismaattisen rehtorin Tom Fitzwilliamin ympärillä.

Lisa Jewellin psykologinen trilleri tutisee salatuista ihastuksista ja kielletyistä jännitteistä. Moni seuraa toistensa puuhia salaa, stalkkaa suorastaan pakkomielteisesti. Monilla on synkkiä salaisuuksia, joita ei haluaisi kenenkään muun tietävän. Mutta tiiviissä naapuristossa salaisuudet eivät pysy loputtomiin piilossa, vaan lopulta salaisuudet johtavat murhaan.

Lisa Jewellin Joka askel jonka otat muistuttaa hieman juuri lukemaani Lucy Foleyn Jahtia. Tälläkin kertaa lukijalle paljastetaan heti kirjan alussa, että joku on kuollut. Ja sitten siirrytään ajassa taaksepäin, vaihdellaan henkilöstä toiseen, kolistellaan luurankoja kaapeissa. Hiljalleen lukijalle piirtyy kuva siitä, mitä on tapahtunut ja miksi. Mitkä tapahtumat johtivat murhaan, kuka on uhri ja kuka syyllinen. Jewell ripottelee vihjeitä, tarjoilee koukuttavia täkyjä, ja osan käänteistä arvasin etukäteen. Jännite ja jännitys säilyvät kuitenkin oivallisesti ihan kirjan viimeisille sivuille saakka, vaikkakin odotin jotain isompaa jymypommia kirjan loppuun.

Ja oi, minä pidin tästä hyvin paljon! Lisa Jewellin Joka askel jonka otat on tiivistunnelmainen ja nautittava psykologinen trilleri. Romaani joka koukuttaa heti ensimmäisten sivujen myötä ja jota ei malttaisi ollenkaan käsistään. Pakko vain käännellä raivoisasti sivuja eteenpäin ja selvittää, mitä henkilöhahmoille oikein tulee tapahtumaan. Onneksi minulla oli tyhjä viikonloppu, sain rauhassa ahmia tätä herkkupalaa. Suomennetuista Lisa Jewellin jännäreistä paras!

Kiitos arvostelukappaleesta WSOY:lle!

Englanninkielinen alkuteos Watching You, 2018.
Suomennos Karoliina Timonen.
Kustantaja WSOY, 2020. 446 sivua.

* * *

Lisa Jewellin suomennetut psykologiset trillerit:
1. Sitten hän oli poissa (2019, Then She Was Gone 2017)
2. Löysin sinut (2020, I Found You 2016)
3. Joka askel jonka otat (2020, Watching You 2018)