Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Brittikirjailija Ann Cleevesin luomat Shetlanti- ja Vera Stanhope -dekkarit ovat tulleet suomalaisille tutuiksi niin kirjoina kuin myös televisiosarjoina. Lokin huuto käynnistää englantilaiseen jokisatamakaupunkiin sijoittuvan sarjan. Tästäkin on tehty televisiosarja, nimeltään Kahden joen välissä, ja se on katsottavissa Yle Areenassa.

Päähenkilö on rikoskomisario Matthew Venn. Hän on joutunut perheensä hylkäämäksi lähdettyään Barumin veljeskunnan uskollisesta yhteisöstä, mutta muuten Matthew on mukavan kunnollinen dekkarin päähenkilö. Hänellä ei ole alkoholiongelmaa, hän ei hassaa rahojaan uhkapeleihin, hän ei ole eronnut, hän ei petä puolisoaan. Hän on rehti poliisi.

Matthew asuu yhdessä miehensä, elämänsä rakkauden kanssa. Matthew vertailee usein itseään puolisoonsa Jonathaniin, mutta pariskunnan suhde on ihanan tasapainoinen ja lämmin. Jonathanin ilo ja ylpeys on Woodyard, yhteisöllinen kokoontumispaikka, jossa on muun muassa taidekeskus, kahvila, teatteri ja kehitysvammaisten aikuisten päiväkeskus.

Matthewin työpari on ylikonstaapeli Jen Rafferty. Jen on saanut lapset nuorina, sitten jättänyt väkivaltaisen miehensä ja ottanut viran vastaan etelästä Devonin poliisista. Hän hoitaa työnsä hyvin, on sisukas ja sitkeä, ja Matthew tekee mielellään töitä hänen kanssaan.

Kirja käynnistyy Matthewin isän hautajaisilla. Matthew seuraa kirkonmenoja sivusta, kuuntelee puheita ja virsiä kirkon ulkopuolelta. Koska hän on vuosia sitten jättänyt Barumin veljeskunnan, hän ei todellakaan ole tervetullut isänsä hautajaisiin.

Ja sitten rikoskomisario Matthew saa puhelun alaiseltaan. Tuulen pieksemältä rannalta on löytynyt ruumis, kuoliaaksi puukotettu mies. Pian poliisit saavat selville, että tapauksella on kytköksiä niin Matthewin taaksensa jättämään Barumin veljeskuntaan kuin myös Matthewin miehen Jonathanin pyörittämään Woodyardiin.

Lokin huuto on helppolukuinen ja miellyttävä dekkari, jossa ei mässäillä raakuuksilla eikä synkistellä viskilasin äärellä. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin useamman henkilön toimesta, mutta henkilögalleria pysyy hallittavan kokoisena. Mukavaa, viihdyttävää luettavaa.

Tätä voisi suositella Elly Griffithsin dekkareista pitäville. Lokin huudossa on nimittäin ehdottomasti jotain samaa kuin Ruth Galloway -sarjassa, mutta Ann Cleeves tekee monta asiaa himpun verran maan naistaan Griffithsia paremmin. Cleevesin päähenkilöt eivät raivostuttavasti vatuloi parisuhteittensa kanssa eivätkä arvota ihmisiä painon perusteella. Cleeves on onnistunut tuomaan uskonlahkon mukaan dekkariinsa aidosti kiinnostavalta tavalla, eivätkä uskontohöpinät ole vain turha sivujuoni. Cleevesin Lokin huuto myös tuntuu uskottavammalta kuin monet Griffithsin dekkareista.

Kustantaja Karisto, 2022.
Alkuteos The Long Call, 2019.
Suomennos Annukka Kolehmainen. 350 sivua.