Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Punainen Silakka on moderniin japanilaiseen rikoskirjallisuuteen erikoistunut kustantamo. Viime vuonna pääsimme nauttimaan ensimmäisestä Keigo Higashinon suomennetusta dekkarista Uskollinen naapuri, minä luin sen kesäkuussa 2020. Nyt tämän vuoden huhtikuussa suomeksi saatiin toinen Keigo Higashinon dekkari Myrkyllinen liitto, ja kun kustantamosta tarjottiin minulle arvostelukappaletta, otin sen ilahtuneena vastaan.

Iskit miekan sydämeeni, vaikka rakastan sinua niin valtavasti. Ole siis hyvä ja kuole.

Toimitusjohtaja Yoshitaka Mashiba löydetään kuolleena kotinsa olohuoneen lattialta. Hänen vieressään on kaatunut kahvikuppi. Nopeasti poliiseille selviää, että kahvi on sisältänyt tappavan määrän myrkkyä. Kyseessä tuskin on onnettomuus tai itsemurha, joten ilmeisesti Yoshitaka on murhattu.

Poliisit alkavat nopeasti epäillä Yoshitakan vaimoa. Mutta murhan sattuessa kuuluisa tilkkutyötaitelija Ayane oli satojen kilometrien päässä kotoaan. Olisiko hän jollain tempulla onnistunut etänä myrkyttämään aviomiehensä?

Poliisit kuulustelevat tarkkaan myös ruumiin löytänyttä naista. Hiromi on Ayanen opiskelija mutta myös Yoshitakan salarakas. Olisiko Hiromilla voinut olla jokin motiivi myrkyttää Yoshitaka kuoliaaksi?

Minulla on usein ollut hankaluuksia esimerkiksi japanilaisten ja kiinalaisten nimien kanssa. Kirjaa lukiessani vieraat nimet menevät helposti sekaisin, vaikka kuinka yrittäisin pysytellä perillä jokaisen hahmon henkilöllisyydestä. Myrkyllisessä liitossa henkilögalleria on kuitenkin niin maltillinen, että en sotkeentunut oudoissa japanilaisissa nimissä. Kirjan alusta löytyy vieläpä oikein kätevä henkilöluettelo, josta voi tarvittaessa tarkistaa, kuka onkaan kenenkin puoliso ja minkä nimisiä poliisit ovat.

Keigo Higashinon dekkareita mainostetaan nerokkaiksi. Ja sitä Myrkyllinen liitto todellakin on. Aluksi tapaus vaikuttaa hyvinkin yksinkertaiselta, lukija uskoo tietävänsä totuuden ja arvelee poliisien selvittävän tapauksen alta aikayksikön. Mutta ehei, eihän tämä tapaus ole ollenkaan niin simppeli ja helposti ratkaistavissa. Lopulta poliisit kääntyvät vanhan tuttunsa, fiksun fysiikan professorin ”Galileo” Yukawan puoleen.

Suosittelen tutustumaan niin Myrkylliseen liittoon kuin myös Uskolliseen naapuriin, mikäli pidät älykkäistä dekkareista. Keigo Higashino ei mässäile verellä ja väkivallalla, ja hänen kirjoissaan on miellyttävällä tavalla vanhanaikaisuuden, perinteisyyden tuntua. Plussaa japanilaisesta eksoottisuudesta. Mahtavaa että saamme lukea suomeksi Keigo Higashinon loistavia dekkareita!

Japaninkielinen alkuteos Seijo no Kyusai, 2008.
Suomentanut Raisa Porrasmaa.
Kustantaja Punainen Silakka, 2021. 302 sivua.
Kannen suunnitellut Tony Eräpuro.