Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Australialainen Liane Moriarty on yksi lempikirjailijoistani. Olen lukenut kaikki suomennetut romaanit sekä katsonut HBO:n Big Little Lies -sarjan. Moriarty osaa hurmaavasti yhdistellä kepeää viihdettä ja hiipivää jännitettä vangitsevaksi kokonaisuudeksi. Taustalla väreileviä herkullisen uhkaavia salaisuuksia jotka lopulta nousevat synkkinä pintaan. Moriartyn aiemmin suomennetut romaanit eivät ole olleet puhtaita trillereitä mutta eivät ihan höttöistä hömppääkään. Ahmittavan nautittavaa!

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen (The Hypnotist’s Love Story) on Liane Moriartyn vanhempaa tuotantoa, hänen neljäs romaaninsa, vuodelta 2011, mutta kirja ilmestyi suomeksi vasta tänä syksynä. Romaanin teemana on rakastuminen, kolmiodraama ja pakkomielteinen stalkkaaminen.

Kirjan päähenkilö on kolmekymmentäviisivuotias hypnoterapeutti Ellen, joka on vihdoin löytänyt elämänsä miehen. Patrick on tavallinen mies, hänellä on kunnollinen työpaikka ja kahdeksanvuotias poika. Ellenin ja Patrickin välillä ihanasti lämpöä ja kipinää, he ovat täysin hullaantuneita toisiinsa. Edes Patrickin entisen tyttöystävän Saskian pakkomielteinen stalkkaus ei latista Ellenin rakkautta, vaan Ellen on jopa innoissaan asiasta. Miten jännittävää, Patrickilla on oma stalkkeri!

Ensimmäiset sata sivua luettuani olin hämmentynyt. Ensinnäkin kirja vaikuttaa aluksi silkalta hömpältä, tyhjänpäiväiseltä rakkausromskulta, johon stalkkaava ex-tyttöystävä tuo toki oman piristävän mausteensa. Ja toiseksi, minä inhosin päähenkilöä! Ellen tuntuu ihan liian täydelliseltä tyypiltä, liian tasapainoiselta, liian hyvältä ollakseen totta. Ja minä säälin Saskiaa, miten tylysti hänet oli heitetty syrjään Patrickin ja tämän pojan elämästä. Tietysti entisen kumppanin väijyminen on väärin, mutta sympatiani olivat jätetyn Saskian puolella.

Ja no, eihän sitä trillerimäisyyttä ole tässä Moriartyn romaanissa loppujen lopuksi ollenkaan, vaikka kolmiodraama viritteleekin mukavasti jännitteitä. Alun jälkeen kirja kuitenkin paranee, vaaleanpunainen hömppäily jää vähemmälle, ja tarinasta löytyy monia mielenkiintoisia teemoja. Tosin odottelin Moriartyn tarjoavan jonkin mojovan yllätyksen, mutta kaipaamani odottamaton ja jännittävä juonenkäänne jäi toteutumatta.

Koska tarinaa seuraillaan Ellenin ja Saskian näkökulmasta, Patrick ja hänen poikansa jäävät harmillisen etäiseksi. Olisin halunnut tutustua paremmin Patrickiin, koska hänhän on tämän romaanin keskipiste, vetovoimainen uros, johon naiset ovat lääpällään. Olisin halunnut Patrickin kertovan omin sanoin kuolleesta vaimostaan Colleenista, entisestä tyttöystävästään Saskiasta ja nykyisestä tyttöystävästään Ellenista. Kertovan itsestään ja elämästään.

Liane Moriartyn Sulje silmäsi ja laske kymmeneen on nopealukuinen, sujuvasti kirjoitettu ja viihdyttävä romaani. Ihan mukavaa luettavaa. Mutta kieltämättä minä odotin Moriartylta jotain enemmän, jotain yllättävämpää ja jännittävämpää.

Kiitos arvostelukappaleesta WSOY:lle!

Englanninkielinen alkuteos The Hypnotist’s Love Story, 2011.
Suomennos Helene Bützow.
Kustantaja WSOY, 2020. 471 sivua.