Marraskuussa lukemani arvostelukappaleet olivat syys-lokakuussa saapuneita kirjoja, osa pyydettyjä ja osa yllärinä saapuneina kirjoja. Tuire Malmstedtin Enkelimetsä on kolmas osa erinomaisessa Isa Karos -dekkarisarjassa, tällä kertaa tutkitaan hirtetyn morsiamen tapausta. Liane Moriartyn Sulje silmäsi ja laske kymmeneen on romaani rakkaudesta, kolmiodraamasta ja pakkomielteisestä stalkkauksesta. JP Koskisen Hukkuva maa on dekkari, perhedraama ja ekokatastrofiromaani, ripauksella maagista realismia.

Susan Heikkisen Pullopostia Seilin saarelta – Potilas numero 43 on erittäin mielenkiintoinen tietokirja. Seilin saarelta kallionkoloon piilotettuna löytyy lasipulloja, joiden sisään on kätketty täyteen kirjoitettuja lappusia. Viestit on peräisin 1950-luvulta ja ne on kirjoittanut Saima Rahkonen, Seilin saaren potilas numero 43. Saima vietti melkein koko aikuisikänsä mielisairaaloissa, viimeiset elinvuotensa Seilin saarella. Toimittaja-kirjailija Susan Heikkinen kiinnostui Saiman tapauksesta ja perehtyi naisen elämään. Saima Rahkosen elämäntarinan kautta tutustutaan psykiatrisen hoidon historiaan Suomessa. Koskettava, pysäyttävä, jopa ahdistava. Hieno ja tärkeä kirja.

Louise Pennyn Kiveen hakattu kuolema on neljäs osa Three Pines -sarjassa. Sarjan edelliset osat olen lukenut kirjana, mutta tämän päädyin kuuntelemaan äänikirjana. Tällä kertaa komisario Armand Gamache joutuu tahtomattaan keskelle Finneyn sukun toraisaa tapaamista, ja pian yksi suvun jäsenistä menettää henkensä. Erinomainen dekkari! Älykäs ja syvällinen.

Andrew Michael Hurleyn Nälkänummi on samanlaista hiipivää kauhua kuin kirjailijan aiemmin suomennetut romaanit. Richardin ja Julietten talon yllä roikkuu suru raskaana, heidän viisivuotias poikansa Ewan on kuollut. Isä kaivelee hedelmätöntä maata ja yrittää etsiä tarunhohtoista tammipuuta, äiti janoaa epätoivoisesti merkkejä kuolleen poikansa läsnäolosta ja uppoutuu yhä syvemmälle henkimaailmaan. Riipaisevan koskettava romaani lipuu hiljalleen hyytävään goottilaiseen kauhuun.

Richard Shepherdin Epäluonnolliset syyt – Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat on elämäkerta. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on uransa aikana suorittanut kymmeniä tuhansia ruumiinavauksia ja ollut mukana lukuisissa kuuluisissa tapauksissa. Kirjassaan Shepherd kertoo omasta elämästään, kuolinsyyntutkijan vaativasta työstä ja alan kehityksestä. Hän muistelee mittavan uransa merkittävämpiä tapauksia, joihin lukeutuvat muun muassa Hungerfordin verilöyly, Claphamin junaonnettomuus, prinsessa Dianan kuolema ja 9/11:n terrori-iskut. Olipa mielenkiintoinen ja kiehtova muistelmateos! Täydet viisi tähteä! Suosittelen niin lääketieteestä kiinnostuneille kuin myös true crime -faneille.

Lars Keplerin Peilimies on kirja, jonka aluksi ajattelin jättäväni väliin. Olin jo vähän ehtinyt kyllästyä Joona Linnaan eivätkä viimeisimmät trillerit olleet enää mielestäni yhtä hyviä kuin sarjan alkupään kirjat. Peilimies lähti kuitenkin kuunteluun äänikirjana, ja hyvinhän minä tämän seurassa viihdyin. Iljettävän raaka ja väkivaltainen mutta täynnä koukuttavia juonenkäänteitä. Pari merkittävää loppuratkaisuun liittyvää asiaa arvasin jo hyvissä ajoin, mutta onneksi Peilimiehessä on runsaasti myös yllätyksellisiä tapahtumia. Erinomainen trilleri!

Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt on tänä syksynä saanut runsaasti huomiota kirjablogeissa, lehdissä ja netissä. Olen ollut monesti aikeissa lukea tämän kirjan, mutta nyt marraskuun väsyneessä harmaudessa päätin viimein ammentaa vertaustukea ja voimia Kolun kirjoituksista. Kirjassaan Eeva Kolu kirjoittaa muassa muassa loputtomasta suorittamisesta, itselleen asetetuista kohtuuttomista vaatimuksista ja somemaailman teennäisestä kiiltokuvaelämästä. Useamman kerran huomasin nyökytteleväni tietäväisenä, tunnistin monet Kolun ajatuksista. Mutta kirjoitustyyli ei ihan uponnut, kokonaisuus on harmillisen sekava eikä terävöittäminen olisi ollut yhtään pahitteeksi.

Lotta Ansakorven Vaihtoehtona kuolema on omakohtainen kirja siitä, kun elämältä putoaa pohja. Lotta Ansakorpi on teatterialan ammattilainen ja yrittäjä. Hänen yhtiökumppaninsa kavalsi yrityksen rahoja ja jätti Lotan yksin selvittämään asioita. Yritys ajautui konkurssiin, Lotalle jäi velat. Musertava tilanne ajoi hänet epätoivoon, jopa itsetuhoisten ajatuksien partaalle. Pysäyttävä ja koskettava mutta myös lohdullinen kertomus yrittäjän taistelusta pimeydestä valoon.

Ann Cleevesin Kylmä maa on seitsemäs osa Jimmy Perez -sarjassa. Taas selvitellään murhatapausta sateisessa Shetlannissa. Mukavan leppoisa dekkari. Helppoa ja viihdyttävää kuunneltavaa.

Marraskuun kirjat:
126. Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta
127. Louise Penny: Kiveen hakattu kuolema
128. Andrew Michael Hurley: Nälkänummi
129. Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt
130. Tuire Malmstedt: Enkelimetsä
131. Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen
132. Lars Kepler: Peilimies
133. Costello & Richards: Kummallinen kartano
134. JP Koskinen: Hukkuva maa
135. Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt
136. Costello & Richards: Kuolema vierailee kylässä
137. Costello & Richards: Murha auringon alla
138. Lotta Ansakorpi: Vaihtoehtona kuolema
139. Ann Cleeves: Kylmä maa