Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Mari Jungtedtin nimi lienee tuttu monille, jotka ovat ahmineet ruotsalaisten naiskirjailijoiden dekkareita. Minäkin olen Mari Jungtedtin Gotlanti-sarjaa kahlannut läpi, vaikkakin joitain yksittäisiä kirjoja on jäänyt välistä lukematta. Nyt tänä syksynä suomeksi ilmestynyt Viimeisen lampun loisteessa on 16. osa suositussa dekkarisarjassa, jossa rikoksia Gotlannissa ratkovat poliisit Anders Knutas ja Karin Jakobsson. Kelpo skandidekkari, tuttua Jungstedtin tyyliä.

Gotlantia järkyttää kahden syyslomaansa viettäneen tukholmalaispojan tapaus. Kaksitoistavuotiaat pojat eivät olleet palanneet pyöräretkeltään. Alueella järjestetään etsinnät, mutta pojat ovat kadonneet jäljettömiin. Mutta sitten heidän ruumiinsa löydetään maatilalta saaren toiselta puolen, kymmenien kilometrien päässä katoamispaikalta. Joku oli murhannut pojat.

Poliisien tutkinta mutkistuu entisestään, kun merenrantaan huuhtoutuu ruumis. Liittyykö tämä uusi ruumislöytö aiempaan poikien murhatapaukseen?

Samaan aikaan seuraillaan menneisyydessä henkilöä, joka on kiinnostunut historiallisista, arvokkaista esineistä, kuten kolikoista, koruista ja astioista. Kuka on tämä antiikkiesineitä keräilevä henkilö ja miten hän liittyy nykypäivän tapahtumiin?

Dekkarisarjan päähenkilöiden yksityiselämässä on tapahtunut mullistuksia. Rakastuneet Anders ja Karin ovat muuttaneet saman katon alle. Kuusikymmentäneljävuotias Anders on haaveillut leppoisasta vanhenemisesta yhdessä viisikymppisen Karinin kanssa, mutta kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan.

Mari Jungtedtin Gotlanti-dekkarit ovat minulle vähän niin kuin mikrokaurapuuro. Helppoa ja nopeaa välipalaa. Vaivatonta pureskeltavaa. Sopivan kokoisina annoksina ja satunnaisesti nautittuna oikein maittavaa.

Ruotsinkielinen alkuteos Där den sista lampan lyser, 2021.
Kustantaja Otava, 2021. Suomentanut Katja Salmi. 320 sivua.