Jakob on kolmas osa Islannissa asuvan Satu Rämön kirjoittamassa dekkarisarjassa. Viime vuonna julkaistu Hildur aloitti kirjasarjan ja esitteli meille islantilaisen Hildur Rúnarsdóttirin, Länsivuonojen alueen ainoan rikosetsivän, sekä suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin. Sarjan toinen osa oli nimeltään Rósa & Björk, kirjassa selviteltiin Hildurin kadonneiden pikkusiskojen kohtaloa.

Hildur ja Jakob saavat joulun alla tutkittavakseen murhan, kun islantilaisesta kalankasvatusaltaasta löydetään lohien näykkimä ruumis. Pian löytyy toinen uhri. Ja sitten kolmas. Poliisit alkavat epäillä, että tapauksilla olisi yhteinen tekijä ja että uhreja olisi tulossa lisää.

Kirjan nimen mukaisesti odotin, että Jakobissa olisi keskiössä suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson. Jakob onkin tärkeä palanen tarinaa mutta ei niin isossa ja miellyttävässä roolissa kuin toivoin. Takaumissa seurataan Jakobin ja Lenan toksisen parisuhteen myrskyisiä vuosia. Nykyään pari on eronnut ja heidän välillään on käynnissä repivä huoltajuuskiista. Lena yrittää katkaista Jakobin yhteyden parin yhteiseen poikaan, mutta Jakob on valmis tekemään kaikkensa saadakseen poikansa huoltajuuden.

Satu Rämön Jakob on ihan viihdyttävää kuunneltavaa, mutta siltikin jäin pettyneisiin fiiliksiin. Sarjassa aiemmin sykähdyttäneet seikat, kuten Islannin luonto, tuntuvat nyt jäävän sivuosaan. Henkilöhahmot ovat jotenkin jähmeitä ja ottavat yllättävän rennosti rankatkin asiat. Tarina lipsahtelee epäuskottavan puolelle ja onnahtelee pahasti. Loppuratkaisussa irtonaisia langanpäitä solmitaan nopeassa tahdissa ja liian näppärästi.

WSOY, 2023
Äänikirjan lukija Sanna Majuri


Hildur-dekkarisarja:
1. Hildur, 2022
2. Rósa & Björk, 2023
3. Jakob, 2023