Rósa & Björk on toinen osa Islannissa asuvan Satu Rämön kirjoittamassa dekkarisarjassa. Viime vuonna julkaistu Hildur aloitti kirjasarjan ja esitteli meille Hildur Rúnarsdóttirin, Länsivuonojen alueen ainoan rikosetsivän, sekä Jakob Johansonin, suomalaisen poliisiharjoittelijan.

Sarjan ensimmäisen osan kohdalla valittelin, että erityisesti kirjan alkupuolella on joutokäyntiä ja varsinainen rikosjuoni lähtee käyntiin turhan hitaasti. Minulle jäi vähän sellainen tunne, että Hildur olisi vain lämmittelyä ja pohjustusta sarjan jatkoa varten.

No, tämä sarjan toinen osa käynnistyy koukuttavammin ja tuntuu heti alussa dekkarilta. Kerronta on silti yhä miellyttävän rauhallista. Vaikka tapahtumat ovat kauheita, lähestymistapa on inhimillinen ja myötätuntoinen. Höysteenä upeita miljöökuvauksia ja kiehtovia islantilaisia tarinoita.

Hilduria ja Jakobia työllistää paikallisen poliitikon murha. Länsivuonojen vaikutusvaltaisin kunnallispoliitikko Hermann Hermannsson oli ollut hiihtämässä, kun joku oli ampunut hänet. Röyhkeä mies oli kerännyt monta vihaajaa. Mutta kuka hänet ampui ja miksi?

Hildur ja Jakob painiskelevat kumpikin vaikeiden, tuskallisten asioiden kanssa. Hildurin pikkusiskot, Rósa ja Björk, katosivat kaksikymmentäkuusi vuotta sitten, ja nyt arvoitus alkaa viimein paljastua. Jakobilla on käynnissä hankala huoltajuuskiista. Hildur purkaa ahdistustaan uimalla kylmässä meressä ja Jakob neuloo villapaitoja.

Sarjan kolmas osa aiotaan julkaista vielä tämän vuoden aikana, marraskuussa 2023. Kirjan nimi on ennalta-arvattavasti Jakob, ja tapahtumat tulevat sijoittumaan joulun aikaan. Tiedänpä siis jo nyt, mitä kirjaa luen ensi jouluna!

⭐⭐⭐⭐

WSOY, 2023


Hildur-dekkarisarja:
1. Hildur, 2022
2. Rósa & Björk, 2023
3. Jakob, julkaistaan marraskuussa 2023