Hildur on Islannissa asuvan Satu Rämön ensimmäinen fiktiivinen kirja ja käynnistää uuden Islannin maisemiin sijoittuvan dekkarisarjan. Viime kesänä Hildurin ilmestyessä onnistuin jotenkin täysin sivuuttamaan tämän esikoisdekkarin, mutta myöhemmin Hilduriin tutustuminen alkoi kutkutella mielessäni. Olen lukenut tästä dekkarista niin paljon kehuja ja suoranaista hypetysta, että pitihän minunkin tutustua Hilduriin.

Hildur Rúnarsdóttir työskentelee Länsivuonojen alueen ainoana rikosetsivänä ja kadonneiden lasten yksikön johtajana. Hildur on pahasti lapsuudessaan traumatisoinut, hän on löytänyt raskaasta liikunnasta ja kylmässä meressä surffauksesta keinon taistella ahdistustaan vastaan. Hildur saa uudeksi työparikseen toisen ahdistuneen, villapaitoja neulovan suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan.

Hildur ja Jakob ovat kumpainenkin mielenkiintoisia tyyppejä, mutta muuten tämä on juonellisesti yllättävän kevyt dekkari eikä aivan täyttänyt odotuksiani. Rikostutkinta lähtee käyntiin turhan hitaasti eikä juurikaan onnistunut herättelemään kiinnostustani. Erityisesti kirjan ensimmäinen kolmannes on melkoista joutokäyntiä, mutta loppua kohden meno onneksi vilkastuu.

Vanhat islantilaiset tarinat ja upeat miljöökuvaukset ovat dekkarin parasta antia. Karu, jylhä ja armoton luonto vuonoineen ja vuorineen, viiltävine tuulineen ja jäätävine sateineen. Toisaalta välillä kuvailu lipsahtaa liiankin yksityiskohtaiseksi ja tietokirjamaiseksi.

Sarjan seuraava osa Rósa & Björk ilmestyy maaliskuussa. Kirjassa selvitellään kaksikymmentäviisi vuotta sitten kadonneiden Hildurin sisarusten arvoitusta. Aihetta sivuttiin moneen kertaan jo tässä ensimmäisessä Hildur-dekkarissa, mutta asia jäi vielä täysin avoimeksi. Minulle jäi vähän sellainen fiilis, että tämä eka dekkari olisi vain lämmittelyä ja pohjustusta seuraavaa osaa varten. Itse olisin mieluummin hypännyt heti suoraan Rósan ja Björkin katoamisen tutkintaan.

WSOY, 2022

* * *

Hildur-dekkarisarja:
1. Hildur, ilmestynyt kesäkuussa 2022
2. Rósa & Björk, ilmestyy maaliskuussa 2023