Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Voihan marraskuu! Vuoden synkin ja väsynein kuukausi. Valoisa aika lyhenee päivä päivältä, sekin vähä on yleensä silkkaa harmautta ja kuluu töissä sisätiloissa istuessa. Tämä kuukausi kaipaa helppolukuisia, mukaansatempaavia kirjoja.

Amerikkalaisen B. B. Alstonin esikoisromaani Amari ja yön veljet aloittaa kolmiosaisen sarjan. Fantasiatrilogian oikeudet myyty jo yli 25 maahan, ja sen elokuvaoikeudet on ostanut Universal Pictures.

Minulle ainoa oikea fantasiakirjasarja on ollut J. K. Rowlingin Harry Potter, mutta päätin antaa B. B. Alstonin Amarille mahdollisuuden. Amaria on nimittäin verrattu klassikoksi nousseeseen Harry Potter -sarjaan, Amarissa olisi kuulemma aineksia samanlaiseksi ilmiöksi. Minä en vielä ole valmis nostamaan Amaria yhtä korkealle jalustalle Harryn rinnalle, mutta kieltämättä Amari ja yön veljet on varsin kelpo fantasiaa.

Amarissa on monia yhtymäkohtia Harry Potteriin. Tälläkin kertaa päähenkilö on kiusattu ja yksinäinen lapsi, jonka elämä mullistuu täysin, kun hän pääsee opiskelemaan yliluonnollisia juttuja. Mutta Amari on kuitenkin riittävän erilainen, eivätkä yhtäläisyydet Potteriin ala liikaa risoa. Suosittelen Amaria heille, jotka ovat jo Harry Potterinsa kahlanneet läpi ja kaipaavat jotain vähän vastaavanlaista luettavaa.

”Kaikista maailmankolkista löytyy tarinoita olennoista ja eläimistä, jotka tuntuvat mahdollisilta ainoastaan meidän mielikuvituksessamme. Entäpä jos kertoisin sinulle, että keskuudessamme elävät parhaillaankin kaikki olennot, joita olemme luulleet myyteiksi? Peikot ja sfinksit, merenneidot ja kummajaiset, joita ei uskoisi todeksi vaikka ne näkisi omin silmin. Niitä ja lukemattomia muita asuu meidän kaupungeissamme ja kävelee meidän kaduillamme. Sellainen saattaa olla sinun naapurisi tai lempiopettajasi.” (s. 41)

Kirjan päähenkilö on kaksitoistavuotias Amari Peters, jonka elämässä on yllin kyllin huolta ja murhetta. Hänen isoveljensä Quinton katosi yllättäen muutama kuukausi sitten, Amarilla itsellään on koulussa hankaluuksia, ja hänen pienituloinen yksinhuoltajaäitinsä painaa pitkiä työpäiviä. Amari kaipaa kovasti veljeään ja on yksinäinen.

Yllättäen Amarin kotiovelle ilmestyy eriskummallinen kuriiri, joka kertoo jättäneensä paketin Quintonin huoneen komeroon. Amari löytää komerosta tikittävän salkun. Paljastuu, että Quinton on ollut Yliluonnollisten asiain viraston salainen agentti ja kadonnut kesken vaarallisen tehtävän.

Quinton oli ennen katoamistaan onnistunut järjestämään Amarille kutsun Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Amari pääseekin Viraston kesäleirille mutta joutuu nopeasti vaikeuksiin. Hänen taikakykynsä paljastuvat laittomiksi ja hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa Virastoa ja koko yliluonnollista maailmaa.

”Mitä se merkitsee?”
”Se merkitsee, että sinä olet ehkä kaikkien aikojen taianomaisin ihminen.” Tohtori Khan painaa katseensa alas ja kurtistaa kulmiaan. ”Se merkitsee myös, että sinun olemassaolosi on rikos.” (s. 82)

B. B. Alstonin Amari ja yön veljet on helppolukuinen fantasiaromaani. Juoni kulkee eteenpäin jouhevasti, kiinnostavia koukkuja pudotellen. Humoristiset heitot ja vinksahtaneet sattumukset ryydittävät tarinaa.

Kirjan ikäsuositus herättää pienoista hämmennystä. Amazon on valinnut Amarin vuoden 2021 parhaaksi kirjaksi 9-12-vuotiaille, ja nopealla googletuksella moni englanninkielinen sivusto näkyi ilmoittavan kirjan ikäsuositukseksi 8+. Mutta Suomessa Otava suosittelee Amaria yli 12-vuotiaille.

Jäin miettimään myös kirjan suomenkielistä nimeä, Amari ja yön veljet. Kirjassa ei kuitenkaan kertaakaan mainita yön veljiä, vaan sen sijaan kaikista väkevämpiä ja pahamaineisempia taikureita kutsutaan Yöveljiksi. Miksi kirjan nimi ei siis ole Amari ja Yöveljet?

Englanninkielinen alkuteos Amari and the Night Brothers, 2021.
Suomentanut Ilkka Rekiaro.
Kustantaja Otava, 2021. 363 sivua.