Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Minä ei ole kenenkään ensimmäinen sana. Lapsi tunnistaa itsensä peilistä noin puolentoista vuoden iässä ja alkaa puhua yksikön ensimmäisessä persoonassa vasta kaksi-kolmevuotiaana. Missä vaiheessa minästä tulee niin tärkeä?

Porilaisen Hanna-Riikka Kuisman edellinen romaani Kerrostalo oli kaksi vuotta sitten ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Nyt tänä syksynä julkaistu #Syyllinen on Kuisman kuudes romaani.

#Syyllisen ensimmäisillä sivuilla selviää, että syyskuussa 2020 somevaikuttaja istuu pidätyssellissä syytettynä henkirikoksesta. Ja sitten hypätään puolisen vuotta ajassa taaksepäin. Mitä oikein tapahtui? Miten hyvinvointisomettajan täydellisen elämän kulissit alkoivat särkyä palasiksi?

Ajattelen liikaa, mutta koska en saa oikeita sanoja oikeassa järjestyksessä suustani ulos niin, että ymmärtäisin edes itse itseäni, pääni demonit sikiävät sisälläni keskenään sukuaan kasvattaen. Eikä ulos vuoda mitään. En yksinkertaisesti pysty ilmaisemaan itseäni. Kaikki yritykseni hankkia ammattiapua ajoissa joko päättyivät katastrofiin tai vain lässähtivät. Suutarin lapselta puuttui jalkaterä, johon lasikenkää olisi voinut kokeilla.

Hanna-Riikka Kuisma kuvaa piinaavan tarkkanäköisesti nelikymppisen somevaikuttajan arkea. Koko ajan ravataan maanisesti ympäriinsä kännykkä kourassa, räpsitään kuvia ja tallennetaan videopätkiä. Koko ajan etsitään täydellisen instagrammattavaa hetkeä. Ulkonäkökeskeisyyttä, kiiltokuvaelämää, teennäisiä höpötyksiä, raivostuttavan positiivisia voimalauseita, valheellista mainontaa.

Kauniiden Insta-kuvien takaa löytyy kuitenkin todellisuudessa hyvin surullinen nainen. Levollisen mielenrauhan ja onnen sijaan hän kokee raskaita suorituspaineita ja syvää ahdistusta. Hän ei pysty olemaan täysin rehellinen edes itselleen, saati sitten puolisolleen tai psykologiäidilleen. Hänen somensa on pelkkää teeskenneltyä näytelmää.

Epäaidon somemaailman, mielenterveysongelmien ja syömishäiriön lisäksi kirjassa isoina teemoina ovat myös pyramidihuijaus ja rahavaikeudet. Luksuselämästä unelmoinut somettaja on nimittäin sotkeentunut verkostomarkkinointiin. Täysin tarpeettomia, jopa terveydelle vaarallisia ravintolisiä. Nyt hän yrittää epätoivoisesti saada myytyä tuotteita, jotta hän ei joutuisi aivan puille paljaille. Tuotepaketit on maksettu korkeakorkoisilla pikavipeillä ja kulutusluotoilla, joiden eräpäivät odottavat häntä aivan nurkan takana.

Psykologisen trillerin tunnelma on ahdistava ja painostava. Lukija pääsee seuraamaan, miten nimettömäksi jäävä päähenkilö uppoaa yhä syvemmälle valheiden, toivottomuuden ja somevihan synkeään suohon. Kaikki, mitä hän yrittää, tuntuu menevän pieleen ja kiskovan häntä vain alemmas.

Tämä muuten taitaa olla ensimmäinen lukemani romaani, jossa eletään koronakevättä 2020. Sekin on siis yksi #Syyllisen teemoista. Tuskinpa tämä uusi kulkutauti tulee Suomeen, ajattelee kirjan päähenkilö. Ja sitten tuleekin. Hauras somettaja yrittää parhaansa mukaan vältellä masentavia uutiskuvia ja pysytellä kotona.

Somemaailman pimeään puoleen ja päähenkilön ahdistaviin ajatuksiin sukeltava #Syyllinen on vahva lukukokemus. Hanna-Riikka Kuisman vakuuttava kerronta tunkeutuu ihon alle, ravisuttaa ja värisyttää. Vaikka teemoja on paljon, kaikki palaset loksahtelevat siististi paikoilleen eheäksi kokonaisuudeksi. Ja miten upea loppuratkaisu!

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Like. 288 sivua.
Kannen suunnitellut Tommi Tukiainen.