Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Alkaa tulla pimeä, ja pikkutyttöä paleltaa. Päivä oli ollut niin mukava – valot ja naamiaisasut ja ilotulitus kuin tähtisadetta. Se oli ollut taianomaista, kuin satua, mutta nyt kaikki on pilalla, kaikki on mennyt pieleen.

Oxfordissa asuvan Cara Hunterin luoma dekkarisarja on suosittu kotimaassaan Iso-Britanniassa sekä lukuisissa muissa maissa. Nyt etsiväkomisario Adam Fawley pääsee selvittämään rikoksia myös sujuvalla suomen kielellä, kun Otava on tänä syksynä julkaissut suomeksi sarjan käynnistävän romaanin Jäljettömiin (Close to Home). Alkuperäiskielellä sarjassa on ilmestynyt jo viisi osaa.

Dekkarissa selvitellään lapsen katoamistapausta. Kahdeksanvuotias Daisy Mason oli hävinnyt jäljettömiin perheen puutarhajuhlista. Tällaisissa tapauksissa syyllinen on lähes aina joku lapselle tuttu henkilö, esimerkiksi perheenjäsen, ystävä tai naapuri. Mutta tapausta tutkiessaan etsiväkomisario Adam Fawley törmää tuskastuttavaan paradoksiin – kukaan ei tiedä mitään ja silti kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa.

Adamilla itselläänkin on omakohtaista kokemusta lasta koskevasta tragediasta. Adamin ja hänen vaimonsa Alexin poika Jake menehtyi vain muutama kuukausi sitten. Surullista tapahtumaa ei tässä kirjassa kovin paljoa vatvota, eikä poliisien yksityiselämä muutenkaan saa isoa roolia tässä dekkarissa. Mutta tulevissa kirjoissa pääsemme varmasti tutustumaan paremmin Adamiin ja hänen kollegoihinsa.

Jäljettömiin on dekkari, jonka tarinan olemme lukeneet jo niin monta kertaa aiemminkin. Lapsi katoaa ja poliisit marssivat paikalle tonkimaan salaisuuksia, kaivelemaan synkkiä luurankoja kaapeista. Pääosassa taitava ja älykäs mutta inhimillinen poliisi jonka menneisyydessä on tapahtunut jotain kipeää. Näistä tutuista aineksista Cara Hunter on kuitenkin onnistunut kirjoittamaan niin vetävän romaanin, että sivut kääntyilevät vauhdilla ja juoni pitää tiukasti otteessaan.

Kirjailija Cara Hunterin tapa kertoa tarinaansa miellyttää minua suuresti. Rankasta aiheestaan huolimatta helppolukuisen ja vaivattoman tuntuista. Kerronta ei ole vauhdikasta eikä piinaavan jännittävää, mutta koukkuja, yllätyksiä ja käänteitä on kiitettävästi. Välillä takaumat vievät aikaan ennen Daisyn katoamista. Tekstin lomaan on ripoteltu tapaukseen liittyviä lehtileikkeitä, twiittejä, Facebook-kommentteja, sähköpostiviestejä, kuulustelupöytäkirjoja.

Adam Fawley -dekkarisarjan aloittava Jäljettömiin on saanut Goodreadsissa kymmeniä tuhansia arvioita, joiden keskiarvo on tällä hetkellä 4,04 tähteä. Minä en tälle ehkä ihan neljää tähteä antaisi, mutta Jäljettömiin onnistuu kuitenkin kohoamaan himpun verran perushyvien dekkarien yläpuolelle. Cara Hunterin Jäljettömiin on kolkko ja synkkä, ihanan mutkikas ja nautinnollisen koukuttava dekkari.

Englanninkielinen alkuteos Close to Home, 2018.
Suomentanut Sirpa Parviainen.
Kustantaja Otava, 2021. 349 sivua.