Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tuntui hassulta istua keittiössä kuin olisi joku tavallinen tiistai. Miten saattoi lusikoida jotain linssikeittoa, kun ikkunan ulkopuolella loiski meri! Voitelin leipiä pikkusisaruksilleni ja mietin, että juuri tätä villitalossa asuminen tarkoitti. Meidän täytyi päästää irti kaikesta totutusta. Nyt meidän piti olla purjehtivan talon kyydissä, vaikkei tiennyt, minne olimme matkalla.

Siri Kolun kirjoittama ja Johanna Lumpeen kuvittama Villitalo-kirjasarja kertoo lapsista, jotka asustavat salaisuuksia täynnä olevissa villitaloissa. Villitalo taistelee on sarjan kolmas osa. Vaikka en ollutkaan edellisiä kirjoja lukenut, Villitalon maailmaan oli helppo sukeltaa.

Keltainen Rapinalinna ja kuusi muuta eriväristä villitaloa seilaavat yllättäen merelle ja asettuvat paikoilleen pienelle kallioiselle saarelle. Rauhaisa aika saarella ei kuitenkaan ole mitään lomailua, vaan talot ja sen asukkaat valmistautuvat tulevaan taisteluun. Heidän vanha vihollisensa HeadTech jahtaa heitä yhä.

Jos vihollinen onnistuu siinä, mitä se tavoittelee, sen keksinnöt uhkaavat ensin Suomen, sitten koko maailman lasten vapautta. Te olette ainoat, jotka voitte nousta tätä uhkaa vastaan.

Kirjan teksti on isokokoista ja luvut lyhyitä. Mustavalkoista kuvitusta on jonkin verran mutta ei runsaasti. Tekstiä on niin paljon ja tarina sen verran monimutkainen, että en suosittelisi tätä juuri lukemaan oppineelle ja ensimmäisiä kirjojaan takellellen lukevalle. Mutta vähänkin taitavammin lukeville alakouluikäisille Villitalo tarjoaa oikein jännittäviä ja hauskoja hetkiä.

Villitalo taistelee on seikkailutäytteinen ja huumoria pirskahteleva lastenkirja. Ja miten hienoa, että tämä ei ole selkeästi tyttöjen tai poikien kirja, vaan Villitaloa voi suositella sekä tytöille että pojille!

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Otava. 294 sivua.
Kuvittanut Johanna Lumme.
Kannen suunnitellut Johanna Junkala.

* * *

Villitalo-kirjat:
1. Villitalo, 2019
2. Villitalon valitsemat, 2020
3. Villitalo taistelee, 2021