Olen aiemmin kuunnellut ensimmäisen osan Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon -sarjasta enkä suuresti ollut lämmennyt heidän true crime -äänikirjalleen. Jonninjoutavaa höpinää ja silkkaa arvailua. Päätin nyt kuitenkin antaa mahdollisuuden sarjan kahdeksannelle ja samalla viimeiselle osalle, koska tämä vaikutti uskottavammalta.

Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan kertoo vuonna 1955 tapahtuneesta nuoren tytön murhasta. Elli Immo löydettiin murhattuna Kemistä läheltä kotitaloaan. Ellin poliisi-isä oli kuollut muutamaa vuotta aiemmin hämärissä olosuhteissa. Ellin murha jäi selvittämättä.

Vuonna 1972 pari Kemin poliisilaitoksen entistä poliisia vaati murhatutkinnan uudelleen avaamista. Heidän mukaansa tutkintamateriaalia olisi hävitetty ja erästä poliisitahoa suojeltu.

Vuonna 2021 kirjailijakaksikko Elina Backman ja Heidi Holmavuo lähtivät tutkimaan tapausta. Heidän tekemänsä tutkimustyön ja kerätyn aineiston pohjalta poliisi päätti kevättalvella 2022 avata uudelleen 67 vuotta pimeänä olleen henkirikoksen tutkinnan.

No, tämäpä oli mielenkiintoinen! Kirjaa olisi kieltämättä voinut tiivistää, jättää jaarittelut vähemmälle ja keskittyä enemmän itse asiaan. Lisäksi kirjailijakaksikon puheet tuntuvat toisinaan pöyhkeileviltä. Mutta mukavasti tätä kuunnellessa kului yksi ilta, käänteet koukuttivat ja pöyristyttivät.

Kustantaja Otava, 2022.
Äänikirjan kesto 4 h 11 min.
Lukijat Elina Backman, Heidi Holmavuo.