Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Häväistyt on neljäs osa porilaisen Arttu Tuomisen kirjoittamassa loistavassa DELTA-sarjassa. Sarjan ensimmäinen osa Verivelka esitteli kaksi ystävystä, joiden lapsuus oli saanut karun lopun, ja ystävysten tiet olivat lähteneet eri suuntiin. Hyvityksen teemana oli muun muassa rasismi, vihapuhe ja uskonnollinen fanaattisuus. Vaiettu kertoi suomalaisista SS-vapaaehtoisista. Ja nyt tässä DELTA-sarjan uusimmassa romaanissa Tuominen pureutuu järkyttävään aiheeseen, groomingiin ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Kolmetoistavuotias tyttö on lähtenyt kesken koulupäivän Länsi-Porin yläasteelta ja kadonnut. Poliisi arvelee Lauran vain karanneen, mutta sitten tämän tietokoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Laura on pyörinyt seksiaiheisilla keskustelupalstoilla ja deittisivustoilla. Kun Kokemäenjoesta nostetaan Lauran ruumis, katoamistapaus muuttuu murhatutkinnaksi. Mutta kuka onkaan salaperäinen Peter Pan, joka houkuttelee tyttöjä kanssaan Kaukamaahan?

DELTA-sarjan jokaisessa osassa, paitsi Vaietussa, on tutustuttu paremmin yhteen poliiseista. Verivelassa keskiöön nostettiin rikoskomisario Jari Paloviita, Hyvityksessä seurattiin ylikonstaapelia Henrik Oksmania, ja nyt Häväistyissä valokeilaan pääsee vanhempi konstaapeli Linda Toivonen.

Alkoholiongelmansa kanssa kamppaileva Linda yrittää salata juomisensa työkavereiltaan ja selviytyä töistään. Alkoholistipoliisi ja yksinhuoltajaäiti ovat kumpikin melkoisia dekkarikliseitä, mutta Tuominen on luonut Lindasta kiehtovan moniulotteisen henkilöhahmon. Linda on itse kärsinyt oman äitinsä juomisesta, nyt Linda on tekemässä saman omalle tyttärelleen.

Hieman päästään tutustumaan myös tiimin nykyiseen pomoon, Susanna Manneriin. Hänen poikansa on sekaantunut huumeisiin ja on velkaa suuren summan tosi pahoille tyypeille. Onkohan DELTA-sarjan seuraavan osan päähenkilönä Susanna Manner?

Arttu Tuomisen Häväistyt on synkkä romaani, jota haluaa innokkaasti ahmia eteenpäin, mutta jonka lukeminen samaan aikaan hirvittää. Tämä todellakin meni ihon alle, erityisesti rankan pedofiliateemansa takia mutta myös Lindan tarinan myötä. Pari kohtausta saivat minut voimaan pahoin. Ja silti olen iloinen, että Tuominen on uskaltanut kirjoittaa juuri tämän kirjan.

Arttu Tuomisen Häväistyt on loistava dekkari, joka koukuttaa, viihdyttää ja järkyttää. Ehyt kokonaisuus tarjoilee niin uskottavaa rikostutkintaa, poliisien mutkikasta yksityiselämää, vauhdikkaita takaa-ajokohtauksia kuin kiinnostavia syvempiä teemoja. Loppuratkaisun arvasin tällä kertaa jo hyvissä ajoin, eikä Häväistyt muutenkaan nouse suurimmaksi suosikikseni DELTA-sarjassa, mutta hurjasti pidin tästäkin Tuomisen dekkarista.

WSOY, 2022. 396 sivua.
Kansi Mika Tuominen.

* * *

DELTA-sarja:
1. Verivelka, 2019
2. Hyvitys, 2020
3. Vaiettu, 2021
4. Häväistyt, 2022