Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ajasta ikuisuuteen (Välkommen till Evigheten, suom. Sari Kumpulainen) on ruotsalaisen dekkarikuningattaren Camilla Greben uusin romaani. Tälläkin kertaa Greben teos on ollut minulle yksi vuoden odotetuimmista uutuuksista. Eikä Grebe pettänyt minua tälläkään kertaa.

Camilla Greben edellinen romaani Veteen piirretty viiva kertoi naisesta, jonka aviomies joutui yllättäen syytetyksi tyttärensä murhasta. Vähän samanlaista teemaa tarjoilee myös Ajasta ikuisuuteen. Tosin tällä kertaa murhasta syytettynä on hyvämaineinen äiti.

Lykke Andersen rakastaa kirjoja, työskentelee kustannustoimittajana ja on naimisissa menestyneen kirjailijan kanssa. Pariskunnalla on seitsemäntoistavuotiaat kaksospojat. 38-vuotias Lykke on onnellinen saadessaan elää perheensä kanssa heidän kauniilla järvenrantatilallaan nimeltä Ikuisuus. Mutta sitten tapahtuu jotain kamalaa. Ja kahdeksan vuotta myöhemmin Lykke on itse syytettynä murhasta.

Camilla Grebe kuljettaa dekkariaan eteenpäin kahdessa eri ajassa. Välillä nykypäivässä ja välillä kahdeksan vuoden takaisia tapahtumia seuraillen. Lykke Andersenin lisäksi oman näkökulmansa tarinaan pääsee tuomaan Greben aiemmista romaaneista tuttu rikoskomisario Manfred Olsson.

Camilla Grebe on psykologisesti tarkkanäköinen ihmismielen tuntija. Hän sukeltaa Lykken pään sisään ja kuvailee uskottavasti surua, epäuskoa, hätää, ahdistusta. Manfred kipuilee oman elämänsä, yksinäisyyden ja paikoillaan junnailevan tutkinnan kanssa.

Ajasta ikuisuuteen on intensiivinen ja inhimillinen dekkari. Grebe nostattaa kierroksia loppua kohden, ja vaikka loppuratkaisu on osin ennalta arvattavissa, lopun käänteet kokoavat tarinan palaset hienosti yhteen. Ei Greben paras romaani mutta huikean hyvä silti.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos Välkommen till Evigheten, 2022.
Suomennos Sari Kumpulainen. 457 sivua.

* * *

Camilla Greben suomennetut dekkarit:
1. Kun jää pettää alta (Älskaren från huvudkontoret 2015, suom. 2017)
2. Lemmikki (Husdjuret 2017, suom. 2018)
3. Horros (Dvalan 2018, suom. 2019)
4. Varjokuvat (Skuggjägaren 2019, suom. 2020)
5. Veteen piirretty viiva (Alla ljuger 2021, suom. 2021)
6. Ajasta ikuisuuteen (Välkommen till Evigheten 2022, suom. 2022)

Camilla Greben ja Åsa Träffin suomennetut dekkarit:
1. Levoton mieli (Någon sorts frid 2009, suom. 2022)
2. Karvas kuin kuolema (suomennos ilmestyy keväällä 2023)