Maaliskuun 19. päivänä vietetään Minna Canthin päivää. Yöpöydän kirjat -blogi emännöi Minna Canth -lukuhaastetta, joka järjestetään jo seitsemättä kertaa.

Tällä kertaa minäkin vihdoin päätin osallistua haasteeseen ja lukea ensimmäisen Canthini. Valitettavasti lukuhaaste osui kiireiselle viikolle, joten kirjan viime tingassa luettuani en enää isosti ehtinyt panostaa tähän postaukseen. Ehkäpä ensi vuonna muistaisin olla hyvissä ajoin liikkeellä!

Minna Canth: Köyhää kansaa
Novelli julkaistu vuonna 1886.
E-kirja: SAGA Egmont, 2020.

”Tämmöistähän se on köyhän kodissa. Ei ole iloa kellään; kipua ja nälkää saa vaan kärsiä lapsesta saakka. On tuo vanhin tyttökin jo tarpeeksi asti maailman kovuutta kokenut. Pienestä pitäen ei, muuta kuin sairautta. Yksi tauti kuin jätti, niin toinen otti. Mutta siinäpähän vaan jaksaa elää yhtäkaikki. Moni kukoistavampi lapsi on hautaan mennyt tuossa ympärillä; hän vaan ei pääse pois, vaikka on huonoin kaikista. Elä edes itke, poloinen, menee viimeinenkin näkösi.”

Minna Canthin Köyhää kansaa kertoo kuopiolaisesta Holpaisen perheestä. Hidasluontoinen isä Holpainen on työtön. Nälkiintynyt äiti Mari on uupunut. Perheen nuorin lapsi, pieni Anni-vauva on kuumeinen ja kivulias. Vanhin tytär 8-vuotias Hellu on ikäisekseen pienikokoinen ja kärsii sokeuttavasta silmäsairaudesta, mutta reipas Hellu yrittää ahkerasti auttaa äitiään. Vilkkaat 5- ja 3-vuotiaat pojat Petu ja Ville käyvät varkaissa naapurissa.

Riipaisevan traaginen novelli on tarkkanäköinen kertomus toivottomasta tilanteesta ja äärimmäisestä köyhyydestä. Mieleenpainuva kirja on täynnä viiltävän viisaita ajatuksia, jotka ovat ajankohtaisia yhä tänäkin päivänä.

Ja nyt herääkin ihmetys, että miksi kummassa en ollut aikaisemmin tutustunut tähän hienoon kirjailijaan. Minna Canth (1844-1897) kirjoitti lukuisia novelleja, pienoisromaaneja ja näytelmiä. Hän oli ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja. Kaiken lisäksi tämä huikea seitsemän lapsen yksinhuoltaja toimi myös yrittäjänä, hyväntekijänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Minnalla oli kanttia taistella tasa-arvon, suomenkielisen koulutuksen ja tyttöjen puolesta. Melkoinen supernainen!