Olen viime aikoina pitkästä aikaa innostunut kuuntelemaan pari äänikirjaa ja päätin kirjoitella niistä tämän pienen koontipostauksen.


Kristian Corfixen: Sairaanhoitaja – Rikos joka ravisteli Skandinaviaa kertoo yhdestä Tanskan tunnetuimmasta murhatutkimuksesta, joka käynnistyy, kun poliisi saa puhelun maaliskuussa 2015. Nykøbing Falsterin sairaalassa työskentelevä hoitaja epäilee kollegansa surmanneen sairaalan potilaita ja uskoo uuden murhan tapahtuneen yövuoron aikana. Pian useat muutkin todistajat kertovat epäilyksistään, että ahkera sairaanhoitaja olisi myrkyttänyt potilaita. Osa on epäillyt sitä jo vuosia. Mutta miksi kukaan ei ole reagoinut aiemmin? Entä missä ovat todisteet, kun potilaiden ruumiit on jo krematoitu?

Kirja perustuu kattavaan taustatutkimukseen – muun muassa haastatteluihin, potilaskertomuksiin, ruumiinavausraportteihin, sähköpostikeskusteluihin ja poliisin raportteihin. Kirjassa ääneen pääsee myös sairaanhoitaja Christina Aistrup Hansen.

Pysäyttävä, järkyttävä tosirikostarina. Kiinnostavasti tapausta tarkistellaan monelta eri kannalta. Tätä äänikirjaa kuunnellessa heräsi pakostikin ajatus, kuinka paljon tällaisia kuoleman enkeleitä touhuilee tälläkin hetkellä ympäri maailmaa.

Kustantaja SAGA Egmont, 2022.
Äänikirjan kesto 11 h 7 min.
Äänikirjan lukija Jari Nissinen.


Ursula Vala: Kuoleman monet kasvot – Totuus oikeuslääkärin työstä on esikoisteos. Kirjassaan Ursula Vala kuvaa oikeuslääkärin työn arkipäivää, kuolinsyitä ja ihmisruumiin kummallisuuksia. Oikeuslääkärin tärkein työtehtävä on vainajan kuolemansyyn selvittäminen, mutta aina syy ei ole löydettävissä ja joskus syy yllättää kokeneenkin oikeuslääkärin.

Mielenkiintoinen kirja oikeuslääkärin työn historiasta kuin myös eritoten nykypäivän työstä. Ursula Vala puhuu kunnioittavasti kuolleista ja antaa paljon uutta tietoa kuolinsyyntutkinnasta. Vaikka kirja onkin true crime -osastolla Storytelissä, rikoksista kirjassa puhutaan melko vähän. Suosittelen silti kaikille dekkarifaneille!

Kustantaja Into Kustannus, 2022.
Äänikirjan kesto 9 h 5 min.
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn.