Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruth Ware on viime vuosien aikana kohonnut luottokirjailijakseni, jonka uusin psykologinen trilleri päätyy aina poikkeuksetta lukulistalleni. Tällaisille helppolukuisille, viihdyttäville psykologisille jännäreille on ehdottomasti tilausta minun elämässäni. Kun työstressi puristaa päänupissa ja korona-ahdistus vääntelehtii rinnassa, on ihanaa heittäytyä koukuttavan kirjan tiukkaan syleilyyn ja uppoutua jännittävään tarinaan.

Ruth Waren ensimmäisen suomennetun romaanin Synkän metsän siimeksessä tapahtumapaikkana toimii syrjäinen talo mäntymetsän keskellä. Nainen hytissä 10 kiidättää kärsimään piinaavasta ahtaanpaikankammosta luksusristeilijälle. Valhepeli kertoo neljän ystävyksen nuoruudessaan pelaamasta vaarallisesta pelistä. Rouva Westaway on kuollut vie lukijan ränsistyneeseen kartanoon keskelle kuolinpesän jakoa. Lukitut ovet esittelee älytalon ja sen asukkaat, kaiken yllä lepää synkkiä varjoja. Ja nyt Ruth Warelta on saatu suomeksi jo kuudes psykologinen trilleri, nimeltään Lumimyrsky.

Lumimyrskyn tapahtumat sijoittuvat (yllätys, yllätys!) lumimyrskyn keskelle. Musiikkisovellus Snoopin avaintiimi on matkustanut Ranskaan ylelliseen alppimajaan tekemään päätöksen firman tulevaisuudesta. Mikäli he hyväksyvät ostotarjouksen, osakkaista tulisi miljonäärejä, mutta osa vastustaa myyntiä. Kello tikittää ja tunnelma kiristyy. Ja sitten ensimmäinen heistä katoaa ja lumivyöry katkaisee yhteydet ulkomaailmaan.

Ruth Waren Lumimyrsky muistuttaa muutama viikko sitten lukemaani Lucy Foleyn Jahtia. Lumimyrsky saartaa syrjäiseen mökkiin majoittuneen väen, ja tarinasta muodostuu suljetun paikan murhamysteeri. Ihmisten välisiä suhteita, kaunoja ja salaisuuksia. Onneksi Waren Lumimyrskystä kehkeytyy kuitenkin lopulta täysin erilainen jännäri kuin Foleyn Jahti oli.

Lumimyrsky-jännärissä on kaksi minä-kertojaa. Erin kuuluu alppimajan henkilökuntaan, Liz on Snoopin entinen työntekijä. Erinin ja Lizin osuudet vuorottelevat, tarinaa seurataan molempien näkökulmasta vuorotellen. Toimiva ratkaisu.

Aluksi Lumimyrsky tuntuu melko hidastempoiselta. Ware käyttää runsaasti aikaa henkilöhahmoihin tutustumiseen, mikä on toki ihan ymmärrettävä ratkaisu. Hiljalleen huomasin kiinnostuvani henkilöhahmoista, mikä yhteys heillä on toisiinsa ja mitä kenestäkin paljastuu. Kenelle kohtalon kellot soivat ensimmäisenä ja mitä sitten tapahtuu. Loppua kohden jännite tihentyy, vauhti kiihtyy, ja viimeiset sata sivua on pakko suorastaan ahmia.

Kirjaa lukiessani ulkoa kuului kovia tuulenpuuskien kohauksia. Tuuli riepotteli lumihiutaleita ympäriinsä. Mitä täydellisin sää istua sisällä lämpimässä lukemassa Ruth Waren jännittävää Lumimyrskyä!

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos One by One, 2020.
Suomentanut Antti Saarilahti.
Kustantaja Otava, 2021. 398 sivua.