Kolmasosa vuodesta takana. Maaliskuussa luin ja kuuntelin viisitoista kirjaa. Kuukauden koukuttavin mutta myös kauhein romaani oli Sebastian Fitzekin Potilas. Mieleenpainuvimmat kirjat olivat Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja Minna Canthin Köyhää kansaa.

Maaliskuussa lukemani arvostelukappaleet olivat alkuvuoden uutuuskirjoja. Anna Janssonin Katoavat jäljet aloittaa uuden ruotsalaisen dekkarisarjan, jonka pääosassa on rikoskomisario Kristoffer Bark. Jason Reynoldsin Minuutin mittainen ikuisuus on runomuotoon kirjoitettu nuortenkirja jengielämästä, väkivallasta, perheestä ja kostoretkestä. Ruth Waren Lumimyrsky on ylelliseen alppimajaan sijoittuva psykologinen trilleri, jossa tunnelma kiristyy ja lumivyöry katkaisee yhteydet ulkomaailmaan. Harriet Tycen Kaikki valheesi on psykologinen trilleri, jonka keskiössä on lontoolainen yksityiskoulu, vihamielisiä äitejä ja oikeusjuttu. Sebastian Fitzekin Potilas on trilleri miehestä, joka päättää selvittää siepatun poikansa kohtalon, keinolla millä hyvänsä.

Robert I. Suttonin Työpaikan kusipäät – Selviytyjän opas lähti kuunteluun hetken mielijohteesta. Kirjan mainostetaan olevan opas jokaiselle, joka on joutunut elämässään tekemisiin epämiellyttävän ja huonosti käyttäytyvän henkilön kanssa. Kirjan esimerkit ovat hätkähdyttäviä. Järkyttävää millaisten tyyppien kanssa monet joutuvat työskentelemään!

Pauli Jokisen Helsingin murhahistoria – 110 tarinaa henkirikoksista esittelee liudan murhatapauksia. Huomaan olevani jo vähän kyllästynyt true crimeen, mutta lyhyitä tarinoita oli helppo kuunnella pienissä pätkissä. Tapaukset ovat kronologisesti epäjohdonmukaisessa järjestyksessä, ja jokaista käsitellään hyvin pintapuolisesti. Osasta tapauksista kerrotaan samat asiat moneen kertaan. Kehno, sekava kirja.

Pauli Jokisen Turun murhahistoria – 33 tarinaa henkirikoksista on mielestäni vähän edellistä parempi. Teos on jaettu selkeämmin lukuihin, eikä kerronta tunnu yhtä sekavalta. Tässä ei myöskään ole yhtä paljon toistoa. Tämäkin jää harmillisen pintapuoliseksi raapaisuksi, mutta kun parituntiseen kirjaan on ängetty 33 tarinaa, eihän tapauksia kovin perusteellisesti voi ehtiä käsittelemään.

Tiina Tuppuraisen Hänen valtansa alla -romaanin mainostetaan kertovan työpaikkakiusaamisesta. Aiheen käsittely jää kuitenkin valitettavan vähäiseksi, kirjassa on niin monia muitakin teemoja. Tuppurainen raapaisee vähän sieltä ja vähän tuolta. Mutta fiilikset tästä kevyehköstä äänikirjasta jäivät loppujen lopuksi plussan puolelle.

Vanessa Springoran Suostumus pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin. Kolmetoistavuotias teinityttö tutustuu viisikymppiseen kirjailijaan. Miehen huomio imartelee haavoittuvaa tyttöä, ja heidän välilleen syntyy suhde. Vähitellen tyttö tajuaa joutuneensa nuoria hyväksikäyttävän saalistajan uhriksi. Koskettava, järkyttävä, raivostuttava kirja groomingista.

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ehti odotella jo monta vuotta lukulistallani. Vanhoillislestadiolaisen lapsiperheen onnen hetkiä ja surun kyyneleitä, väkevää rakkautta ja musertavaa uupumusta. Kirjan kieli on kaunista, Rauhala taitaa pakahduttavan upean ja viiltävän tarkkanäköisen kuvailun. Hieno, rohkea, tärkeä romaani.

Suvi Ratisen Hyvä tarjous on romaani nuukailusta ja kateudesta, perhesuhteista ja unelmista. Äänikirjan lukija Pirjo Heikkilä on loistava, mutta mielestäni tämä hulvattomaksi mainostettu kirja on pikemminkin riipaiseva. Traagisuudesta ja ennalta-arvattavuudesta huolimatta pidin kirjasta. Mukavan elämänmakuinen ja lämminhenkinen.

Sari Pöyliön Rakkauden ja tulehduksen oireita on tragikomedia perheestä, jossa kaikki mahdollinen ja mahdoton menee pieleen. Romaani on yhtä aikaa omituisen huvittava ja sydäntäsärkevän surullinen. Vaikka perheen elämään mahtuu vuosien varrella monia synkkiä hetkiä, äänikirja on kevyttä kuunneltavaa. Tarkkanäköistä kerrontaa, hienoja lausahduksia.

Katrine Engbergin Harhalaukaus jatkaa tanskalaista dekkarisarjaa, jonka pääosissa häärivät etsivät Jeppe Kørner ja Anette Werner. Tällä kertaa poliiseilla on tutkittavanaan teinipojan katoaminen. Perushyvä dekkari jota kuunnellessa aika kului rattoisasti. Äänikirjan lukija Antti Jaakola on miellyttävää kuunneltavaa.

Maaliskuun kirjat:
32. Robert I. Sutton: Työpaikan kusipäät
33. Anna Jansson: Katoavat jäljet
34. Jason Reynolds: Minuutin mittainen ikuisuus
35. Pauli Jokinen: Helsingin murhahistoria
36. Pauli Jokinen: Turun murhahistoria
37. Tiina Tuppurainen: Hänen valtansa alla
38. Vanessa Springora: Suostumus
39. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
40. Ruth Ware: Lumimyrsky
41. Minna Canth: Köyhää kansaa
42. Suvi Ratinen: Hyvä tarjous
43. Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita
44. Harriet Tyce: Kaikki valheesi
45. Sebastian Fitzek: Potilas
46. Katrine Engberg: Harhalaukaus