IMG_20190928_223519_845.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Marian läpäisee kylmä aalto. Ja ennen kuin hän ehtii saada kiinni omasta oivalluksestaan, hän näkee lasiovien takana jotakin sinne kuulumatonta. Hetken hahmon ääriviivat sekoittuvat hänen lasista heijastuvaan peilikuvaansa, mutta sitten hahmo liikahtaa ja muuttuu omaksi erilliseksi itsekseen.

Nainen löytyy murhattuna kotoaan. Naisen aviomies Roger Koponen on kuuluisa trillerikirjailija, jonka Noitavaino-trilogiaa on myyty maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Vaimon murhan tekotapa on kopioitu suoraan Koposen kirjoittamasta romaanista. Ja pian tulee lisää vastaavia tapauksia. Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi ja hänen kollegansa joutuvat keskelle hankalaa murhatutkintaa.

* * *

Olen kuullut valtavasti kehuja helsinkiläisen Max Seeckin (s. 1985) aiemmista trillereistä, mutta en ole tullut lukeneeksi yhtäkään. Äänikirjana kokeilin joskus, mutta se jäi heti alkumetreillä kesken. Ilkkaremesmäiset toimintacocktailit eivät taida ihan olla minun omalla mukavuusalueellani. Mutta nyt minäkin kiinnostuin, kun Seeckiltä ilmestyi uusi dekkari nimeltä Uskollinen lukija.

Lumisessa Helsingissä noituutta ja karmivia rituaalimurhia. Max Seeckin Uskollista lukijaa mainostetaan psykologiseksi trilleriksi, mutta minä luokittelisin tämän pikemminkin dekkariksi, tosin höystettynä trillerimäisillä ja paikoitellen psykologisilla, jopa kauhumaisillakin aineksilla. Dekkarin rakenne on nerokas lyhyine lukuineen, koukkuineen ja yllätyksineen. Yhden luvun luettuani luin helposti yhden luvun lisää ja taas yksi ja vielä yksi lisää. Teksti on sujuvaa ja palaset hyvin paikoillaan, tarina on riittävän monitahoinen mutta ei sekava. Uskollisessa lukijassa on hyvällä tavalla skandidekkarin tuntua, ja tämä toimisi varmasti hyvin myös televisiosarjana.

Uskollisen lukijan keskiössä on poliisitutkinta, pääosassa rikosylikonstaapeli Jessica Niemi. Monille dekkareille tyypilliseen tapaan rikostutkinnan ohessa tutustutaan tähän salaperäiseen päähenkilöön tarkemmin. Minä koin vähän tylsiksi nämä aikahyppelyt Jessican menneisyyteen, vaikkakin lopulta hänen yksityiselämästään paljastuu ihan mielenkiintoisia seikkoja. Kirjan lopun perusteella voi aavistella, että Uskollinen lukija ei taida jäädä ainokaiseksi Jessica Niemi -dekkariksi, vaan saisimme sarjalle vielä jatkoa.

Uskollisen lukijan loppuun hieman petyin. Tuntuu kuin Max Seeckille tulisi yhtäkkiä kiire kerätä kaikki sirpaleet kasaan ja saattaa häthätää dekkarinsa päätökseen. Loppuhuipennus on liian äkkinäinen ja päättyy ikävästi töksähtäen. Näppärästi tapaus kuitenkin saadaan pakettiin, eikä ainakaan minulle jäänyt ihmeemmin jossiteltavaa. Neljä tähteä ja hurraahuudot päälle. Uskollinen lukija on erinomainen dekkari.

Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle!

Julkaistu vuonna 2019.
Kustantaja Tammi. 387 sivua.
Kannen suunnitellut Markko Taina.