Kirjat saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Otavan kirjasto on kustannusosakeyhtiö Otavan vuonna 1982 perustama käännöskirjallisuuden kirjasarja. Kaksi Otavan kirjaston romaania on ollut odottelemassa syksystä saakka, nyt päätin kuunnella nämä äänikirjoina. Molemmissa kirjoissa teemana on ihmissuhteet, niiden ihanuudet ja hankaluudet.

Bryan Washingtonin Mitä meistä jää on yhdysvaltalaisen novellistin esikoisromaani. Texasilaiset Mike ja Ben ovat eron partaalla, kun Mike joutuu äkisti matkustamaan Japaniin. Miken isä hylkäsi perheensä vuosia sitten, mutta on nyt menehtymässä syöpään, ja Mike haluaa tavata hänet vielä kerran. Samaan aikaan Miken persoonallinen äiti yllättää matkustamalla Japanista Benin vaivoiksi Texasiin.

Washingtonin romaanissa käsitellään monia teemoja, muun muassa homoseksuaalisuutta, pariskunnan kommunikaatio-ongelmia ja perhesuhteiden pulmia. Tarina on riipaisevan surullinen, mutta samaan aikaan tämä jätti minut kovin kylmäksi. Kirjassa on niin paljon kaikkea ja sitten lopulta ei kuitenkaan oikein mitään.

Otava, 2021.
Englanninkielinen alkuteos Memorial.
Suomentanut Aleksi Milonoff. 327 sivua.
Äänikirjan lukijana Matti Leino. 8 h 26 min.

Sally Rooneyn Kaunis maailma, missä olet on irlantilaiskirjailijan kolmas suomennettu romaani. Nuorena maineeseen noussut irlantilaiskirjailija Alice tapaa varastossa työskentelevän Felixin Tinderissä ja pyytää tämän kanssaan Roomaan. Dublinissa Alicen paras ystävä Eileen koettaa toipua kipeästä erosta ja päätyy suhteeseen lapsuudenkaverinsa Simonin kanssa.

Rooneyn romaanissa on minun makuuni liikaa jahkailua ja ilkeilyä, mutta muuten pidin tästä yllättävänkin paljon. Terävää kuvausta nykymaailman menosta ja neljästä kolmekymppisestä aikuisesta. Henkilöhahmot ovat epätäydellisiä, ärsyttäviä ja siksi niin aitoja. Kerronnassa on miellyttävää elämänmakuisuutta ja tarkkanäköisyyttä. Hieno romaani.

Otava, 2021.
Englanninkielinen alkuteos Beautiful World, Where Are You.
Suomentanut Cristina Sandu. 319 sivua.
Äänikirjan lukijana Krista Kosonen. 12 h 21 min.