Syöksyvirtaus (Fallvind, suom. Terhi Vartia) on viides osa ruotsalaisen Maria Adolfssonin kirjoittamassa dekkarisarjassa, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon. Saari sijaitsee Pohjanmerellä, Skandinavian ja Ison-Britannian välissä.

Doggerlandissa eletään korona-aikaa, joten muun muassa kasvomaskit ja turvavälit ovat doggerlandilaisten arkea. Mutta rikolliset eivät lepää edes pandemian takia. Puiston lammesta löydetään nuoren naisen ruumis. Ja pian satamalaiturin alta löydetään nuoren miehen ruumis. Onko liikkeellä nuoria jahtaava murhaaja?

Karen Eiken Hornby on rikoskomisarion työstään vanhempainvapaalla, mutta koska poliisilaitoksella on resurssipula, Karen lupautuu vauvakuplan keskeltä palaamaan takaisin töihin. Leo on kotona hoitamassa kahdeksan kuukauden ikäistä Selma-vauvaa.

Syöksyvirtaus on tuttua Adolfssonia. Toimiva yhdistelmä rikostutkinnan kiemuroita ja Karenin yksityiselämän säpinöitä. Luvut ovat lyhyitä ja lukeminen käy joutuisasti. Osan kirjasta kuuntelin äänikirjana, lukijana on yksi suosikeistani, Karoliina Kudjoi. Loppuratkaisu on jälleen kerran jännittävä.

Doggerland-sarjan kuudes osa, Välttämätön paha, julkaistaan suomeksi toukokuun alussa. Pääsen siis pian ahmaisemaan myös sarjan seuraavan osan.

Tammi, 2022
Suomennos Terhi Vartia
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
Alkuteos Fallvind, 2022