Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Pip Birdin kirjoittama ja David O’Connellin kuvittama Yrmeä yksisarvinen – Joulujuhla on neljäs osa yksisarviskoulusta kertovassa sarjassa. Kirjan kansi on niin houkuttelevan värikäs, kauniisti kimalteleva ja hurmaavan söpö, että ihan jo pelkästään kansikuvan takia halusin tutustua tähän alakouluikäisille suunnattuun kirjaan. Ja koska joulukalenterit ja joulumakeiset saapuivat kauppoihin jo syyskuussa, kaipa jouluaiheisia kirjoja voi lukea näin lokakuussa.

Yksisarviskoulussa valmistaudutaan tulevaan joulujuhlaan, yksisarvisten tuiskujuhliin. Miran luokan tehtäväksi on annettu joulunäytelmän esittäminen. Mutta näytelmäharjoituksien sijaan Miran pullea yksisarvinen Teppo keskittyy syömiseen ja nukkumiseen.

Talvisten ja jouluisten puuhastelujen lomassa nauretaan kommelluksille. Teppo on omapäinen ja kömpelö, aina etsimässä herkkuja ja tunkemassa turpaansa jokaiseen reppuun. Myös kakka- ja pierujutuista yritetään ammentaa toistuvasti huumoria.

Kerronta tuntuu paikoitellen etenevän vähän sekavan oloisesti. Olisin toivonut jonkinlaista selitystä muutamille seikoille. Ehkäpä asiat olisivat selkeämpiä, jos olisin lukenut kirjasarjan aiemmat osat?

Kirjassa on mustavalkokuvitus, mutta kuvitusta ei ole jokaisella aukeamalla. Tekstiä on siis melko paljon juuri lukemaan oppineelle, mutta sujuvammin lukeva alakouluikäinen lukaisee isotekstisen kirjan nopeasti. Voisin kuvitella yksisarviskoulun taikamaailman uppoavan hyvin noin 8-10-vuotiaille tytöille.

Englanninkielinen alkuteos The Naughtiest Unicorn at Christmas, 2019.
Kuvittanut David O’Connell.
Suomentanut Susanna Sjöman.
Kustantaja Otava, 2021. 160 sivua.

* * *

Suomennetut kirjat:
1. Yrmeä yksisarvinen – Yksisarviskoulu alkaa!, 2020
2. Yrmeä yksisarvinen – Urheilupäivä, 2020 
3. Yrmeä yksisarvinen – Kouludisco, 2021
4. Yrmeä yksisarvinen – Joulujuhla, 2021