Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Elämä oli hyinen virta, emmekä voineet kuin heittäytyä sen varaan ja toivoa, että pysyisimme pinnalla.

Pari vuotta sitten pääsimme nauttimaan Katjan Kärjen hienosta esikoisesta Jumalan huone. Pohjois-Karjalaan sijoittuvassa romaanissa kerrotaan kolmen naisen kautta Martikaisen suvun tarinaa aina 1930-luvulta vuoteen 2009 saakka. Suku on vahvasti uskossa, lestadiolaisia, ja uskovaisuus antaa väkevän leiman jokaisen naisen elämään. Vahvatunnelmainen ja monitahoinen kirja. Upea.

Nyt rovaniemeläiseltä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajalta Katja Kärjeltä on ilmestynyt toinen romaani Eeled, joka sai alkunsa Kärjen näkemästä unesta. Verhojen läpi siivilöityvä auringonvalo, valossa lepäilevät ihmiset. Epämääräinen uni jäi Kärjen mieleen. Ja lopulta, pitkän ja hankalan kirjoitusprosessin jälkeen, valmistui Eeled-romaani.

Katja Kärjen Eeled vie lukijansa lumoavaan Lappiin, mytologian maahan, jossa uskomukset ovat vahvasti läsnä henkilöhahmojen arjessa. Meluisalle kadulle Brasiliaan. Tuuliselle jäämeren rannalle Norjaan. Kirskuvaan metrovaunuun Tukholmaan. Hunajateeltä tuoksuvaan Auringontaloon.

Kirjan päähenkilö on Kristiina, jonka aikuinen tytär Vanessa haluaa nähdä lapsuudenkotinsa. Kristiina vie tyttärensä katsomaan taloa. Auringontaloa, vapaan rakkauden kommuunia. Mutta nyt kaikki on vääränlaista, vuodet ovat pyyhkineet talon ja pihamaan yli, ja Kristiina tuntee eksyneensä jonkun toisen uneen.

Muistoissaan Kristiina palaa takaisin omaan lapsuuteensa. Äitiinsä. Kainuun pappaan, leskimieheen. Naapurissa asuvaan saastaiseen ja hulluun akkaan, kala-Maijaan, joka juopotteli murjussaan ja itkeskeli yksinäisyyttään.

Kristiina muistelee myös omia nuoren naisen päiviään keltaisessa Auringontalossa. Jumalaisen kaunista ja ihanaa Torvaldia. Sorjaa ja kauriinsilmäistä Bambia. Teepuuöljyn ja sitruunanruohovoiteen tuoksua. Raskaudesta paisuvaa vatsaa.

Eeled eli satoja vuosia sitten, mutta häntäkin Kristiina kantaa yhä mukanaan. Eeled oli metsänpentu. Pieni sättärä. Nokinenäinen sittiäinen, mustatukkainen turriainen.

En tällä kertaa päässyt ihan niin syvälle kirjan maailmaan kuin olisin toivonut. Erityisesti romaanin alkupuolella siirtymiset ajasta ja paikasta toiseen saavat aikaan sekavaa, hajanaista tuntua. Mutta sitkeästi kirjaa eteenpäin lukiessani aloin hiljalleen saada rakennettua kuvaa Kristiinasta, hänen elämästään, muistoistaan ja nykyisyydestään.

Katja Kärjen toinen romaani Eeled on kauniisti kirjoitettu kertomus äidistä ja tyttäristä. Äitiyden herättämistä ajatuksista ja tunteista. Pakahduttavasta ja vimmaisesta rakkaudesta. Surullinen mutta myös lohdullinen romaani sukupolvien pitkästä virrasta ja vahvoista, upeista naisista.

Kustantaja Bazar, 2021. 364 sivua.
Kannen suunnitellut Sanna-Reeta Meilahti.