Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Jason Reynoldsin Minuutin mittainen ikuisuus on runomuotoinen nuortenkirja, ns. säeromaani. Olen aiemmin lukenut kaksi säeromaania, Sarah Crossanin Yksi sekä Kuunnousu, ja pidin molemmista valtavasti. Säeromaani on kirja, jossa teksti on jaettu säkeisiin kuten runoissa. Runomuotoinen romaani on nopealukuinen, ja ilmava teksti soveltuu hyvin pakahduttavien tunteiden, vaikeiden asioiden kuvaamiseen.

Minuutin mittainen ikuisuus kertoo jengielämästä, väkivallasta, perheestä, kostoretkestä. Kirjan kertojaäänenä on viisitoistavuotias Will, jonka isoveli Shawn ammutaan. Will päättää lähteä kostamaan veljensä murhan. Mutta minuutin kestävän hissimatkan ehtii tapahtua vaikka mitä.

Odotin samanlaista tunnekuohua kuin Sarah Crossanin säeromaanit ovat onnistuneet minussa aiheuttamaan. Mutta Jason Reynoldsin Minuutin mittainen ikuisuus oli minulle latteampi lukukokemus. Vierastin puhekielistä kerrontaa, ja päähenkilö Will jäi etäiseksi.

Mutta on Reynoldsin romaanissa monia koskettavia hetkiä ja puhuttelevia oivalluksia. Kirjan luettuani minun oli pakko hetken vain kelailla mielessäni läpi lukemaani, koota ajatuksiani. Jotain tämä synkkäsävyinen säeromaani onnistui minussa ravistelemaan.

Olen iloinen, että tämä hieno nuortenkirja on suomennettu. Säeromaani on helposti lähestyttävä ja nopea lukea, Jason Reynoldsin kerronta on iskevää ja rytmikästä. Minuutin mittainen ikuisuus voisi upota myös nuoriin, jotka eivät jaksa lukea paksuja kirjoja, uppoutua monimutkaisiin tarinoihin.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos Long Way Down, 2017.
Suomentanut Niko Toiskallio.
Kustantaja Otava, 2021. 315 sivua.
Kannen suunnitellut Juho Toiskallio.