IMG_20200304_151056_874.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Rowan Caine saa työpaikan Elincourtin perheen lastenhoitajana. Rikas arkkitehtipariskunta ja heidän neljä tytärtään asuvat hulppeassa älykodissa Skotlannissa. Työ on enemmän kuin Rowan on koskaan voinut unelmoida, palkka erinomainen ja seutu kaunista.

Nopeasti Rowan kuitenkin huomaa, että kaiken yllä lepää synkkiä varjoja. Omapäisten lasten hoitaminen on kovaa työtä. Rowan menee iltaisin rättiväsyneenä nukkumaan, mutta talossa tapahtuvat oudot asiat valvottavat häntä öisin.

Sitten yksi perheen lapsista kuolee. Rowan joutuu vankilaan syytettynä murhasta.

Olkaa kiltti ja auttakaa minua. Minä en ole tappanut ketään.

Brittikirjailija Ruth Warea voi jo melkeinpä hiljalleen alkaa tituleerata psykologisten trillerien kuningattareksi. Niin monta psykologista trilleriä on hänen kynästään syntynyt. Synkän metsän siimeksessä -kirjan tapahtumapaikkana toimii syrjäinen talo mäntymetsän keskellä. Nainen hytissä 10 kiidättää kärsimään piinaavasta ahtaanpaikankammosta luksusristeilijälle. Valhepeli kertoo neljän ystävyksen nuoruudessaan pelaamasta vaarallisesta pelistä. Rouva Westaway on kuollut vie lukijan ränsistyneeseen kartanoon keskelle kuolinpesän jakoa. Ja nyt Ruth Warelta on saatu suomeksi jo viides psykologinen trilleri, nimeltään Lukitut ovet.

Romaanin rakenne on nerokas. Kirjan käynnistyessä Rowan istuu tutkintovankeudessa odottamassa oikeudenkäyntiä. Sitten tarinaa aletaan keriä taaksepäin. Miten Rowan päätyi lastenhoitajaksi Elincourtin perheeseen kauas Skotlantiin, miten asiat alkoivat mennä pieleen, miten lopulta yksi perheen lapsista kuoli. Lukijalle selviää, että Rowan ei ole ihan viaton ja puhtoinen, mutta syyllisyytensä murhaan hän kieltää jyrkästi. Jos Rowan ei tappanut lasta, niin kuka sitten on syyllinen?

Ruth Waren Lukitut ovet on ihanan hyytävä ja koukuttava psykologinen trilleri. Sairauslomalla ei ole mukavaa olla, mutta Waren jännäri teki sairauslomastani hippusen verran siedettävämmän. Juonenkäänteet yllättivät, vaikkakin osan loppuratkaisusta olin aavistellut ennakolta ja jopa hieman petyin kirjan loppuun. Lukitut ovet saattoi silti nousta suosikikseni Waren romaaneista.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos The Turn of the Key, 2019.
Suomentanut Antti Saarilahti.
Kustantaja Otava, 2020. 351 sivua.