IMG_20200804_104617_245.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kesällä 1997 Kristina Forsmanin perhe muuttaa pieneen ruotsalaiseen Knutbyn kylään. Kristina, hänen aviomiehensä Sindre ja heidän lapsensa kotiutuvat hyvin uudelle paikkakunnalle. Sindre työskentelee pastorina ja Kristina on koulutukseltaan lastentarhanopettaja. Sindre on aktiivisesti mukana paikallisen seurakunnan toiminnassa, Kristina hoitaa seurakuntalaisten lapsia.

Knutby Filadelfia -seurakuntaa johtaa karismaattinen ja kaunis Eva Skoog, joka julistaa itsensä Jeesuksen morsiameksi. Eva vaatii seurakuntalaisilta koko ajan vain enemmän ja enemmän, eikä pastori Sindre Forsman ole yhtään sen suopeampi. Vastalauseita ei hyväksytä, Jumalan tahtoa ei saa uhmata. Seurakuntalaisten on toteltava mielivaltaisia määräyksiä, elettävä Jumalan sanelemien sääntöjen mukaan. Rukoilua. Seksiä. Ja lopulta myös murhia.

* * *

Jonas Bonnierin Lahkomurhat on true crime -romaani. Kirja perustuu siis osaksi ihan todellisiin tapahtumiin, mutta osa tarinasta on täysin Bonnierin omaa keksintöä. Nimet on muutettu, jotain tapahtumia on poistettu ja jotain lisätty. Bonnier on värittänyt kertomusta oman mielensä mukaan, enkä kirjaa lukiessani tiennyt, mikä osa tarinasta on totta ja mikä keksittyä.

Lahkomurhat alkaa hyytävästi, prologi herättää mielenkiinnon. Mutta sen jälkeen tulee pitkä rauhallisempi vaihe. Tutustutaan Kristinaan ja muihin Knutbyn seurakuntalaisiin. Seuraillaan, miten Kristinan epäluulo heräilee ja usko rakoilee. Ja miten kaikki päätyy tuhoisasti. Kristina Forsmanin jälkeen romaanin päähenkilöksi nousee ensin lahkon johtajatar Eva Skoog ja kirjan loppupuolella vielä pastori Sindre Forsman. Tarinaa seurataan kesästä 1997 aina synkkään tammikuuhun 2004 saakka.

Jonas Bonnierin Lahkomurhat on romaani, jossa olisi ollut aineksia paljon parempaankin. Vaikka kirja perustuu todellisiin tapahtumiin, romaanimuoto olisi antanut Bonnierille mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle ihmisten pään sisään. Nyt henkilöhahmot ovat niin latteita ja jännite niin ohutta, että olisin mieluummin lukenut aidon true crime -kirjan, täynnä oikeita faktoja, kuin tällaisen valjun romaanin.

Kiitokset arvostelukappaleesta Tammelle!

Ruotsinkielinen alkuteos Knutby, 2019.
Suomentanut Laura Kulmala.
Kustantaja Tammi, 2020. 383 sivua.