Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Toimittajana työskennellyt Lisa Wingate on kirjoittanut yli 30 kirjaa. Palkitun kirjailijan teoksia on julkaistu kymmenissä maissa. Ennen kuin olimme sinun on kuitenkin vasta ensimmäinen häneltä suomennettu kirja. Tämän luettuani toivon, että saisimme lisääkin Wingaten kirjoja suomeksi.

Memphis, Tennessee. Vuosi 1939. Kaksitoistavuotias Rill Foss asuu köyhän perheensä kanssa asuntoveneessä Mississippijoella. Eräänä myrskyisenä yönä isän täytyy lähteä viemään äitiä synnytyssairaalaan, ja Rill jää kotiin huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan. Yllättäen joelle ilmestyy vieraita miehiä, jotka pakottavat kaikki viisi lasta mukaansa.

Aiken, Etelä-Carolina. Nykyhetki. Avery Stafford osallistuu senaattori-isänsä kanssa hoivakodin asukkaan satavuotisjuhliin. Hoivakodissa Avery tapaa vanhan naisen, jonka puheet jäävät vaivaamaan Averya. Hän ryhtyy penkomaan sukunsa salattua menneisyyttä.

Kirja perustuu tositapahtumiin, koko Amerikkaa vavisuttaneeseen suureen skandaaliin. Orpokodin johtaja Georgia Tann sieppasi köyhien perheiden lapsia ja myi heidät varakkaille perheille ympäri maata. Lastenkodissa kohdeltiin lapsia kaltoin ja satoja kuoli. Häikäilemätön toiminta jatkui 1920-luvulta aina 1950-luvulle asti.

Wingaten romaanin heikkous on sen nykyaikaan sijoittuva tarina. Avery on tylsä ja tapahtumat ennalta arvattavia. Sen sijaan menneisyydessä Fossin lasten elämää seurailevat luvut ovat aidosti kiinnostavia. Mielestäni nykyaikaan sijoittuvan osuuden olisi jopa voinut jättää kirjasta kokonaan pois, tai ainakin tiivistää reippaasti, ja keskittyä enemmän niihin vuoden 1939 aikaisiin tapahtumiin. Nykyaikaan sijoittuva osuus kuitenkin nivoo kaiken kauniisti yhteen.

Lisa Wingaten Ennen kuin olimme sinun on riipaisevan koskettava ja sydäntä särkevän traaginen. Liian syviin vesiin lukijaa ei kuitenkaan kiskota, vaan romaanissa on myös toivoa ja rakkautta. Järkyttävimmät kohtaukset ohitetaan nopeasti eikä Wingate jää mässäilemään surulla, vellomaan ahdistuksessa.

Uskomatonta että valtaapitävien suojeluksessa Georgia Tann sai pyörittää moraalitonta lapsibisnestään vuosikymmeniä. Niin monia lapsia riistettiin vanhemmiltaan, revittiin juuriltaan. Niin monia sisaruksia erotettiin julmasti toisistaan. Georgia kääri rahat taskuihinsa, ja rikkaat lapsettomat pariskunnat saivat hartaasti toivomansa sinisilmäisen, vaaleakutrisen lapsen. Sydämetöntä touhua.

Kiitos arvostelukappaleesta Sitruuna Kustannukselle!

Englanninkielinen alkuteos Before We Were Yours, 2017.
Suomentanut Hilla Hautajoki.
Kustantaja Sitruuna Kustannus, 2020. 473 sivua.