Elokuussa useimpina iltoina Netflix ja HBO veivät voiton kirjoista ja Storytelistä. Niinpä elokuun aikana luin vain kaksi kirjaa sekä lisäksi kuuntelin yhdeksän äänikirjaa. Yhteensä yksitoista kirjaa.

Elokuussa lukemani arvostelukappaleet olivat heinä-elokuussa ilmestyneitä uutuuskirjoja. Jonas Bonnierin Lahkomurhat on true crime -romaani ruotsalaisessa Knutbyn kylässä vaikuttaneesta uskonliikkeestä. Antti Tuomaisen Jäniskerroin on romaani vakuutusmatemaatikosta, joka perii veljensä seikkailupuiston.

Caroline Criado Perezin Näkymättömät naiset – Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille on hyvä ja mielenkiintoinen tietokirja. Caroline Criado Perez tarjoilee näpsäkässä paketissa runsaasti tuoretta tutkimustietoa ja esimerkkitapauksia muun muassa politiikasta, työelämästä, kaupunkisuunnittelusta, lääketieteestä ja teknologiasta. Elämme erittäin mieskeskeisessä maailmassa, jossa naiset on usein unohdettu tyystin. Esimerkiksi älypuhelimet ja työkalut suunnitellaan miesten käteen sopiviksi, autojen liikenneturvallisuudessa keskitytään miehiin, lääkkeet testataan miehillä. Näkymättömät naiset on silmiä avaava, vihastuttava tietokirja, jonka lukemista suosittelen kaikille. Me emme todellakaan elä tasa-arvoisessa maailmassa.

Maria Petterssonin Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja esittelee liudan historiallista naista, jotka ovat jääneet miesten varjoihin. Hallitsijoita, tutkimusmatkailijoita, tutkijoita, taiteilijoita, urheilijoita, aktivisteja, rikollisia, sotilaita, vakoojia. Naisia joita ei omana aikanaan ole useinkaan kylliksi arvostettu ja joilla ei vieläkään ole aina sijaa historian kirjojen sivuilla. Älykkäitä, sisukkaita, sankarillisia naisia. Väheksyttyjä, sorrettuja, unohdettuja naisia. Kiehtova tietokirja soveltuu hyvin äänikirjana kuunneltavaksi.

Ihanaa, Tammi on yhä jatkanut Matthew Costellon ja Neil Richardsin Cherringhamin mysteerien suomentamista, taas julkaistiin kolme uutta osaa. Viihdyttävässä dekkarisarjassa yksinhuoltajaäiti Sarah Edwards ja entinen amerikkalaispoliisi Jack Brennan ratkovat tapauksia englantilaisessa Cherringhamin pikkukaupungissa. Cherringhamin mysteerien 28. osassa Tappavan herkullinen tunnelma kiristyy, kun kaupunkiin avataan uusi ravintola. Sarjan 29. osassa Väärässä paikassa väärään aikaan Sarah ja Jack alkavat tutkia paikallisen laitapuolen kulkijan hukkumista. Ja 30. osassa Höyryjunan arvoitus vanha herrasmies katoaa museojunasta, taas Sarahin ja Jackin apua tarvitaan. Koukuttavia cozy crime -tarinoita, helppoa ja mukavaa kuunneltavaa elokuun iltoihin.

Daniel Åbergin Erotetut on vain Storytelissä kuunneltavissa oleva äänikirja. Kirjan päähenkilö on Pohjois-Ruotsissa Pajalassa asuva Lisa Korhonen, joka tehnyt kaikkensa järjestääkseen elämänsä ja on nyt saanut pitkästä aikaa yhdeksänvuotiaan poikansa viikonlopuksi luokseen. Mutta kaikki menee pieleen, kun kaksi naamioitunutta miestä sieppaa pojan ja Lisa joutuu Suomen ja Ruotsin välisen rajaselkkauksen päätekijäksi. Huh! Trilleri on paikoitellen erittäin koukuttava ja tiivistunnelmainen, mutta välillä kirjailija sortuu pitkäveteiseen turinointiin ja epäuskottaviin käänteisiin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ihan kelpo viihdettä.

Leena Lehtolaisen Jälkikaiku on uusin Maria Kallio -dekkari. Tällä kertaa Maria Kallio ja hänen tiiminsä tutkivat maahanmuuttajataustaisen nuorukaisen surmaa. Kirjan teemoina ovat niin rasismi ja transsukupuolisuus kuin myös sometrollaus ja maalittaminen. Viihdyttävä dekkari soveltuu hyvin kuunneltavaksi äänikirjana. Pidin tästä leppoisasta, koukuttavasta dekkarista.

Olin jostain syystä tyystin ohittanut ruotsalaisen Kristina Ohlssonin dekkarisarjan, jonka pääosassa on tutkija Fredrika Bergman. Nyt otin kuunteluun sarjan ensimmäiset osat. Nukketalo-dekkarissa äitinsä kanssa junassa matkustanut tyttö katoaa, ja poliisit alkavat epäillä sieppauksesta tytön kelvotonta isää. Tuhatkaunot-dekkarissa poliisit tutkivat miehen yliajoa sekä papin itsemurhaa, ja poliisit huomaavat rikoksilla olevan jotain yhteistä keskenään. Molemmat dekkarit toimivat hyvin äänikirjana. Helppoa ja koukuttavaa kuunneltavaa. Mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Melko rankkoja ja järkyttäviä tarinoita.

Elokuun kirjat:
91. 🎧 Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset ⭐ 5/5
92. 📘 Jonas Bonnier: Lahkomurhat ⭐ 2/5
93. 🎧 Costello & Richards: Tappavan herkullinen ⭐ 4/5
94. 🎧 Daniel Åberg: Erotetut ⭐ 3/5
95. 🎧 Costello & Richards: Väärässä paikassa väärään aikaan ⭐ 3/5
96. 🎧 Costello & Richards: Höyryjunan arvoitus ⭐ 4/5
97. 🎧 Leena Lehtolainen: Jälkikaiku ⭐ 4/5
98. 🎧 Kristina Ohlsson: Nukketalo ⭐ 4/5
99. 🎧 Kristina Ohlsson: Tuhatkaunot ⭐ 4/5
100. 📘 Antti Tuomainen: Jäniskerroin ⭐ 3/5
101. 🎧 Maria Pettersson: Historian jännät naiset ⭐ 4/5