CollageMaker_20200729_011511814.jpg

Kesälomakuukausi heinäkuu on takana päin. Heinäkuussa luin neljä arvostelukappaletta ja kahdeksan e-kirjaa sekä lisäksi kuuntelin kuusi äänikirjaa. Yhteensä kahdeksantoista kirjaa.

Heinäkuussa lukemani arvostelukappaleet olivat kaikki kesä-heinäkuussa ilmestyneitä kirjoja. Ruotsalaisen Sofie Sarenbrantin Syntipukki on neljäs suomennettu osa Emma Sköld -dekkarisarjasta. Stephen Kingin Keveys on pienoisromaani miehestä, joka huomaa painavansa päivä päivältä vähemmän. Nikki Owenin Vanki 375 käynnistää uuden jännittävän trillerisarjan, jonka pääosassa on älykäs tohtori Maria Martínez. Camilla Greben Varjokuvat on erinomainen, täyden viiden tähden dekkari.

Arvostelukappaleita en siis lukenut kovin montaa, mutta e-kirjoja luin sitten sitäkin enemmän. Ja ihan sattumalta todella monissa kirjoissa oli teemana ihmisten katoamistapaukset! Heinäkuun loppupuolella aihe alkoi jo vähän tympiä, yritin tarkoituksella etsiä muutakin luettavaa.

Jørn Lier Horstin Koodi jatkaa mainiota William Wisting -dekkarisarjaa. Yli kaksikymmentä vuotta sitten Katharina Haugen katosi jäljettömiin, eikä tapausta ole onnistuttu selvittämään. Katharinan katoaminen ja hänen jälkeensä jättämä numerosarja vaivaavat Wistingin mieltä. Joka vuosi katoamisen vuosipäivänä Wisting palaa vanhojen tutkintapapereiden pariin ja vierailee Katharinan miehen Martinin luona. Mitä Katharinan ennen katoamistaan kirjoittama koodi tarkoittaa ja mitä Katharinalle oikein on tapahtunut? Erinomainen, koukuttava norjalaisdekkari. Vahva suositus!

Maria Adolfssonin Meren ja pirun välissä on kolmas osa kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon sijoittuvassa dekkarisarjassa. Olen kaksi edellistä osaa kuunnellut äänikirjana, mutta tämän kolmannen päätin lukea e-kirjana. Tällä kertaa komisario Karen Eiken Hornby selvittelee niin kadonneen laulajattaren tapausta kuin myös pahoinpitelyitä, ja Karenilla riittää myös omassa yksityiselämässään mietittävää. Doggerland-sarja tuntuu paranevan kirja kirjalta. Kaikesta en tälläkään kertaa pitänyt, mutta kokonaisuus on toimiva ja kirja pitää otteessaan. Jatkoa odotellen.

Tiina Saaren ja Maija Majamaan Ei jälkeäkään – 11 suomalaista kadonnutta ja kadotettua kertoo yhdentoista kadonneen suomalaisen tarinan. Mukana on monta lehdistä erittäin tuttua tapausta, muun muassa Raisa Räsäsen katoaminen, mutta myös minulle vähän tuntemattomampia tapauksia. Mielenkiintoinen kirja. Valitettavasti tarinat vain kerrotaan melko sekavasti, eikä tapahtumia useinkaan käydä läpi kronologisessa järjestyksessä. Faktoja heitellään miten sattuu. Erityisesti kirjan alkupään tarinat vilisevät runsaasti yksityiskohtia, sain oikein pinnistellä pysyäkseni kärryillä. Mutta tärkeä ja koskettava kirja.

Belinda Bauerin Näkijä valikoitui lukulistalleni, kun sattumalta törmäsin kirjaan Storytelissä ja tunnistin kirjailijan nimen. Olen vuosia sitten lukenut Bauerin dekkareita, pitänytkin niistä kovasti, mutta sitten unohtanut hänet tyystin. Siispä korkea aika korjata asia ja lukea lukematta jääneet Bauerin dekkarit! Tällä kertaa selvitellään kadonneiden lasten kohtaloa, apuna tapauksessa on myös julkkismeedio, näkijä. Herkullisia henkilöhahmoja, vangitseva juoni ja yllättäviä käänteitä. Hyvällä tavalla erilainen dekkari! Suositus tällekin.

Sara Blædelin Uhrilehto päätyi lukulistalleni niin ikään kirjailijan nimen takia. Olen neljä vuotta sitten lukenut Blædelin Kadonneet ihmiset -trilogian ensimmäisen osan, ja Uhrilehto on samaisen trilogian toinen osa. Etsivä Louise Rick palailee sairauslomalta takaisin töihin ja päätyy pieneen kotikyläänsä tutkimaan 15-vuotiaan aasauskoisen pojan outoa katoamista. Keskinkertainen dekkari, ei aivan minun makuuni.

Katrine Engbergin Lasisiivet on kolmas osa dekkarisarjasta, jossa Jeppe Kørner ja Anette Werner ratkovat rikoksia Kööpenhaminassa. Tällä kertaa poliisit jahtaavat murhaajaa, joka jättää alastomia, viillettyjä ruumiita suihkulähteisiin. Lasisiivet on parempi kuin sarjan aloittanut Krokotiilivartija. Harmillisesti toinen osa on jätetty suomentamatta.

Heinäkuun kirjat:
73. 📱 Jørn Lier Horst: Koodi ⭐ 4/5
74. 📱 Maria Adolfsson: Meren ja pirun välissä ⭐ 3/5
75. 📱 Paolo Giordano: Tartunnan aikaan ⭐ 4/5
76. 📱 Saari & Majamaa: Ei jälkeäkään ⭐ 3/5
77. 📱 Miika Viljakainen: Myrkkyhoitaja ⭐ 3/5
78. 📘 Sofie Sarenbrant: Syntipukki ⭐ 3/5
79. 📱 Belinda Bauer: Näkijä ⭐ 4/5
80. 📱 Sara Blædel: Uhrilehto ⭐ 2/5
81. 📘 Stephen King: Keveys ⭐ 4/5
82. 📘 Nikki Owen: Vanki 375 ⭐ 1/5
83. 📘 Camilla Grebe: Varjokuvat ⭐ 5/5
84. 📱 Katrine Engberg: Lasisiivet ⭐ 3/5
85. 🎧 Costello & Richards: Kuolema määrää tahdin ⭐ 3/5
86. 🎧 Costello & Richards: Sulhanen karkuteillä ⭐ 3/5
87. 🎧 Costello & Richards: Valitettava kuolemantapaus ⭐ 4/5
88. 🎧 Costello & Richards: Joulupukin salaisuus ⭐ 3/5
89. 🎧 Costello & Richards: Öinen kuolema ⭐ 4/5
90. 🎧 Costello & Richards: Kuolema vai kepponen ⭐ 4/5