CollageMaker_20191127_230425420.jpg

Marras- ja joulukuu on minulle tyypillisesti sitä aikaa, jolloin luen kaikkein vähiten. Nyt marraskuussa pyrin tarttumaan kirjaan useammin ja lukea edes sen yhden kirjan viikossa. Marraskuussa luin lopulta peräti kolme arvostelukappaletta ja kaksi e-kirjaa sekä kaksi kirjastosta lainattua kirjaa ja kuuntelin neljä äänikirjaa. Yhteensä yksitoista kirjaa.

Luin marraskuussa hyviä arvostelukappaleita. Olen harvoin antanut kirjoille täyttä viittä tähteä, mutta Tuire Malmstedtin Mykkä taivas ansaitsee täydet tähdet ja vielä vuolaat aplodit päälle. Jessica Fellowesin Nuori, kaunis ja kuollut on toinen osa sarjasta, joka perustuu todellisiin historiallisiin henkilöihin ja murhatapauksiin. Louise Pennyn Kylmän kosketus on myös sarjan toinen osa, viehättävään Three Pinesin kylään sijoittuvaa cozy crimeä. Kaikista arvostelukappaleista löydät blogistani totutusti myös pidemmät postaukset.

Daniel Rydénin Maailman salaperäisin kirja ja muita historian mysteerejä on mielenkiintoinen idealtaan. Historia on täynnä kaikenlaisia arvoituksellisia tarinoita, jotka yhä vaivaavat ihmisten mieltä. Osa mysteereistä tuskin ratkeaa koskaan. Osa on jo ratkaistu, mutta tosiasioiden sijaan ihmiset haluavat uskoa mieluummin salaliittoteorioihin ja yliluonnollisiin ilmiöihin. Kirjaan on koottu viitisenkymmentä mysteeriä. Onko Robin Hood ollut oikeasti olemassa? Mitä Bermudan kolmiossa tapahtuu? Mikä ui Loch Nessissä? Osa tarinoista on kiinnostavampia kuin toiset, osa jo entuudestaan tuttuja. Kaiken kaikkiaan ihan mielenkiintoinen ja nopealukuinen.

Roosa Rentolan Kielestä kiinni – Kuinka kielentutkimusta käytetään rikosten selvittämisessä herätti välittömästi kiinnostukseni, kun törmäsin kirjaan Goodreadsissa. Kirjassaan suomen kielen maisteri ja poliisi Roosa Rentola kertoo, miten Unabomberin jäljille päästiin hänen kirjoituksiaan tutkimalla ja mitä Ulvilan surman hätäkeskusnauhoitteesta voisi päätellä. Kirjassa esitellään kahdeksan tapausta, joissa kielentutkimusta on käytetty apuna rikoksen selvittämisessä. Helppotajuinen teos. Yhdistelmä kielitiedettä ja true crimeä. Olisin enemmänkin halunnut tietää kielentutkimuksesta, joten toivottavasti tämä ei jää Rentolan ainoaksi kirjaksi.

Hans Roslingin, Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin Faktojen maailma – Asiat ovat paremmin kuin luulet ehti kauan keikkua lukulistallani. Nyt marraskuussa vihdoin lukaisin tämän. Terveydenhuollon professori Hans Rosling on poikansa Ola Roslingin ja miniänsä Anna Rosling Rönnlundin kanssa kirjoittanut kirjan, jossa he esittelevät kymmenen maailmankuvaamme vääristävää vaistoa. Luulemme asioiden olevan paljon kehnommalla tolalla kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Moni kirjan esimerkeistä osui ja upposi, juuri noinhan minä itsekin olen sortunut ajattelemaan. Valaiseva teos. Mutta ei maailma vielä täydellinen ole, paljon on tehtävää, paljon parannettavaa.

Marraskuun kirjat:
107. 📘 Tuire Malmstedt: Mykkä taivas ⭐ 5/5
108. 📘 Jessica Fellowes: Nuori, kaunis ja kuollut ⭐ 3/5
109. 📱 Daniel Rydén: Maailman salaperäisin kirja ⭐ 3/5
110. 📘 Chris Riddell: Ottilia merillä ⭐ 3/5
111. 🎧 Haemin Sunim: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa ⭐ 2/5
112. 🎧 Roosa Rentola: Kielestä kiinni ⭐ 4/5
113. 🎧 Matthew Costello & Neil Richards: Lumisokea ⭐ 3/5
114. 📘 Havukainen & Toivonen: Tatu ja Patu ja kauhea Hirviö-hirviö ⭐ 4/5
115. 📘 Louise Penny: Kylmän kosketus ⭐ 4/5
116. 🎧 Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton ⭐ 2/5
117. 📱 Hans Rosling et al.: Faktojen maailma ⭐ 4/5