Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Murha Ylämaalla käynnistää uuden kotimaisen Halla-dekkarisarjan. Lukisin suomalaisilta kirjailijoilta mieluiten Suomeen sijoittuvia dekkareita, mutta koska sain kirjasta arvostelukappaleen, päätin antaa Paula Hotille, Hallalle ja Skotlannille mahdollisuuden.

Skotlantilaisen linnan salista löytyy päätön ruumis, ja läheisessä hotellissa lomaileva edinburghilainen rikosylikonstaapeli Carlos Carrera kutsutaan auttamaan tapauksen tutkinnassa. Samaan aikaan yksi hotelliin majoittuneista vieraista lähtee ulkoilemaan ja katoaa jäljettömiin.

Paula Hotin Murha Ylämaalla yllätti minut iloisesti. Viihdyttävä dekkari tarjoilee mukavan sekoituksen skotlantilaista karun kaunista idyllisyyttä ja hotellin väen ihmissuhdesotkuja. Ehkäpä juoni lipsahtelee välillä epäuskottavan puolelle, eikä poliisien toiminta ole aina niin ammattimaista, mutta tarina rullailee ihan kivasti loppuun saakka. Kaiken kaikkiaan kelpo dekkarisarjan avaus.

Kirjassa on häiritsevän paljon omituista kröhimistä ja hekottelua. ”Kröh-höm” ja ”heh he hee”. Mutta lukemani kirja oli oikolukematon ennakkokappale, joten nämä on saatettu siivota pois kirjan lopullisesta versiosta.

Dekkarisarja kantaa Hallan nimeä, mutta ainakin tässä ekassa osassa Halla jäi varsin värittömäksi hahmoksi. Suomalainen Halla työskentelee kokkina hotellin keittiössä ja päätyy auttelemaan poliisia mutta jää tarinassa sivuosaan. Toivottavasti sarjan tulevissa osissa hänen taustastaan kerrottaisiin enemmän ja hänen hahmoonsa tulisi lisää syvyyttä.

Otava, 2024