IMG_20191106_170227_561.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Pieksämäkeläisen Tuire Malmstedtin Pimeä jää valittiin vuoden 2018 esikoisdekkariksi, ja Malmstedt on ehdottomasti palkintonsa ansainnut. Pimeä jää on vakuuttava ja kypsä esikoinen. Sukellus ihmismielen syvimpiin ja synkimpiin kuiluihin, mielenterveyden järkkymiseen, sysimustaan suruun ja kiivaaseen kaipaukseen. Malmstedt osaa liikkua taitavasti monessa eri aikatasossa ja luoda vavahduttavan vahvoja tunnelmia. Hieno esikoisromaani!

Mykkä taivas jatkaa Isa Karos -sarjaa. Savonlinnalaisesta metsästä löytyy poltettu, hampaaton ihmisen pää. Loput ruumiista on kadoksissa. Eikä ketään tuntomerkkeihin sopivaa ole ilmoitettu kadonneeksi. Käynnistyy vaikea ja raskas rikostutkinta, joka laittaa koko poliisitiimin äärimmäisen koville.

Ylikonstaapeli Isa Karos ei voi henkisesti hyvin. Kaksi romanttisia haaveita elättelevää miestä, työpari Niiles sekä entinen aviomies Samuel, sekoittavat Isan päätä. Edith-tyttären kohtalo painaa yhä mieltä. Isan äiti on kuollut ja lapsuudenkoti pitäisi siivota myyntikuntoon. Kaiken lisäksi käynnissä on erittäin raskas murhatutkinta. Yöt kuluvat asioita murehtiessa ja vatvoessa, nukkuminen jää vähiin. Mielenterveys rakoilee. Olo on tyhjä, musertunut.

Kuten Pimeässä jäässä myös Mykässä taivaassa kuljetetaan Savonlinnaan sijoittuvan rikostutkinnan rinnalla kahta muuta tarinaa. Toinen sijoittuu Aleppoon Syyriaan vuoteen 2015, jossa neljätoistavuotias Ayasha joutuu lähtemään pois kotoaan, taivaalta putoilevia pommeja pakoon. Toisen tarinan tapahtumapaikkana toimii Karjala vuonna 1944, sielläkin lähdetään evakkoon. Tälläkään kertaa nämä kaksi sivujuonta eivät aluksi tunnu liittyvän millään tavalla pääjuoneen. Lopussa Tuire Malmstedt onnistuu kuitenkin näppärästi yhdistämään nämä erilliset Syyrian ja Karjalan sivupolut Savonlinnan karmeisiin tapahtumiin.

Tuire Malmstedt on käsittämättömän taitava kertoja. Hän loihtii lukijan silmien eteen tarkkoja maisemia ja hallitsee hienosti piinallisen voimakkaan tunnelmoinnin. Kirjaa lukiessani sydämeni pusertui riipaisevasta tuskasta ja jännitys sai ihoni kihelmöimään. Väsymyskin unohtui kirjaa ahmiessa, sivut kääntyilivät kuin itsestään, juonenkäänteet saivat minua henkäilemään tyrmistyksestä. Kerronta on häkellyttävän vangitsevaa ja vahvatunnelmaista, kiduttavan jännittävää.

Pimeä jää oli upea esikoisromaani, Mykkä taivas jopa vieläkin parempi. Olen mykistynyt, ihastunut, lumoutunut. Olen nihkeästi antanut kirjoille viittä tähteä, mutta Mykkä taivas on ehdottomasti ansainnut täydet tähdet ja vielä vuolaat aplodit päälle. Lukekaa, lukekaa, lukekaa!

Kiitokset arvostelukappaleesta Myllylahdelle!

Julkaistu vuonna 2019.
Kustantaja Myllylahti. 341 sivua.